MTI

| 2021. 01. 01. – 12:12 |

Egy vakcinagyártó és vizet palackozó kínai üzletember lett Ázsia leggazdagabb embere a történelem egyik leggyorsabb vagyonosodását produkálva.

Egy vakcinagyártó és vizet palackozó kínai üzletember lett Ázsia leggazdagabb embere. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy vakcinagyártó és vizet palackozó kínai üzletember lett Ázsia leggazdagabb embere a történelem egyik leggyorsabb vagyonosodását produkálva.

A Bloomberg üzleti hírügynökség évvégi kimutatása szerint Csung San-san üzleti érdekeltségeinek értéke idén 70,9 milliárd dollárral 77,8 milliárdra (23 ezer milliárd forint) szökött fel, és ezzel a 11. lett a világ leggazdagabbjainak listáját, maga mögé utasítva Ázsia két korábbi listavezetőjét, a kínai Jack Mát és az indiai Mukes Ambanit, közölte az MTI.

A 66 éves Csung San-san cégbirodalma az újságírástól a gombatermesztésen át az egészségügyi ellátásig üzletágak széles körét öleli fel. 2020 előtt alig ismerték Kína határain kívül, idén lett szupergazdag vakcinagyártó és palackozott vizet forgalmazó cége révén.

A Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise nevű vakcinagyártó vállalatát az üzletember áprilisban bevezette a kínai tőzsdére, három hónappal később pedig Nongfu Spring nevű ásványvíz-forgalmazó cégét vitte tőzsdére Hongkongban.

A koronavírus ellen vakcinát előállító gyógyszergyár részvényeinek értéke több mint 20-szorosára emelkedett

a tőzsdei bevezetés óta, és 155 százalékkal nőtt a hongkongi tőzsde egyik sztárjának számító Nongfu Spring-részvények árfolyama is.

Az előző ázsiai listán az első helyet elfoglaló Mukes Ambani vagyona is jelentősen, 18,3 milliárd dollárral nőtt, és elérte a 76,9 milliárd dollárt, mivel több ügyletet is nyélbe ütött vállalatbirodalma, a Reliance Industries technológiai és online-kereskedelmi óriáscéggé alakítása céljából.

Ugyanekkor a korábbi ázsiai listavezető, a kínai Jack Ma vagyonának értéke október óta 61,7 milliárdról 51,2 milliárd dollárra zuhant, miután a kínai hatóságok megszorongatták Alibaba nevű óriáscégét.

Csung távol tartja magát a politikától, és vagyona nem fonódik össze más szupergazdag családokéval, ezért magányos farkasként emlegetik

- írja a South China Morning Post.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!