Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Már régen akartam írni részletesen a termelőknek a humátokról, függetlenül attól, milyen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

A cikkeimben gyakran említést tettem róluk, mint fontos és pótolhatatlan eszközről a mezőgazdasági termelésben. Minden kultúrában használható és lényeges (látható) termésnövelést produkál.

Akkor felmerül a kérdés: mi is a humát?

Ha röviden akarok erre válaszolni, komplex biotrágya, amit szerves anyagból készítenek és dúsítják mikro- és makroelemekkel. Lényegében ez egy szerves anyagokból, főleg tőzegből készült kivonat, ami utána kerül felhasználásra. Ezen kívül a humátok rengeteg hasznos szerves anyagot tartalmaznak, pl. 22 aminosavat, fitohormonokat és vitaminokat, amelyek lényegesen befolyásolják a terméshozamot mind mennyiségileg, mind minőségileg is. Azon kívül fontosabb makroelemeket (foszfor, nitrogén és kálium) tartalmaz, amelyek különböző arányban vannak jelen. Tartalmaznak még mikroelemeket (nikkel, kobalt, cink, réz), ami nélkülözhetetlen a növények fejlődési folyamataiban.

Szeretnék megemlíteni egy nagyon lényeges és fontos tényezőt a humátokról, ami lényegében szíve a termőtalajnak is. Ezek a huminsavak, amelyek szerves részei a humusznak és amint tudjuk, a humusztartalom jellemzi a termőtalaj minőségét és termőképességét.

Azért szeretném, ha a termelő, függetlenül attól, milyen mezőgazdasági kultúrákat termel, szakszerűen használná a humátokat, amiből már nagyon sok fajta létezik a mezőgazdasági gazdaboltokban, szinte kultúrák szerint gyártják és hozzák forgalomba. A legfőbb, amit tudni kell a humátokról, hogy ez a szerves anyag nem tartalmaz káros kémiai vegyületeket és egy fontos tényező a mezőgazdasági kultúrák termesztésében, mint termésserkentő anyag.

A legjobb eredményeket a humátok használatával lombtrágyaként (a növények permetezésével) lehet elérni, a leveleken keresztül gyakorlatilag 100%-osan felhasználódnak a mikro- és a makroelemek és a többi hasznos összetevők, amivel lényegesen javíthatjuk a növények ellenálló-képességét (immunrendszerét). Ellenállóbbá tesszük a növényeket a betegségekkel szemben, különösen jó eredményeket lehet elérni a zöldségtermesztésben, a fóliákban, függetlenül attól, milyen kultúrát termesztünk, mert lényegesen csökkenthetjük a műtrágyák használatát. De jó eredményeket lehet elérni a burgonyatermesztésben is, különösen a korai burgonyatermesztésben. Lényegében 20-30%-os terméshozam-növelést érünk el, és úgy gondolom, ez nagyon lényeges.

Befejezésül szeretném felhívni a gazdák figyelmét, hogy használjuk a humátokat, mint fontos termésnövelő tényezőt.

Ha kérdések merülnének fel, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei  szaktanácsadója