Politika | 2021. 01. 01. – 15:11 |
Zelenszkij szerint így kell olcsóbb földgázt vásárolni. Fotó: Elnöki Hivatal

Hirdetés

Az ukrán elnök szerint a fogyasztóknak a Naftohaz állami vállalattól kell földgázt vásárolni. Az állami tulajdonban lévő vállalatnál a földgáz ára 30-50% -kal alacsonyabb, mint a többi szolgáltatónál.

Volodimir Zelenszkij elnök azt tanácsolja az ukránoknak, hogy az állami tulajdonban lévő Naftohazt válasszák gázszolgáltatójuknak, amelynek ára 30-50% -kal alacsonyabb, mint a többi szállítóé, adta hírül a Korrespondent.net.

Az államfő Ivano-Frankivszk megyében tett látogatása során kommentálta a gáztarifákkal kapcsolatos helyzetet - jelentette az Elnöki Hivatal sajtószolgálata december 31-én, csütörtökön.

Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy

Ukrajnában augusztus óta működik a lakosság számára létrehozott gázpiac.

Az állampolgárok szabadon választhatnak a kedvezőbb feltételeket ajánló gázszolgáltatók közül.

Az elnök szerint az állami vállalatok azért vannak, hogy a lakosság érdekében dolgozzanak és megfelelő lehetőségeket teremtsenek az egyszerű emberek számára.

A Naftogaz egyértelműen megmutatta az ukránoknak, hogy olcsóbban biztosítja a földgázt

- mondta az államfő.

Hozzátette, hogy a lakossági földgáz árának kérdését már megvitatta Andrej Koboljevvel, a Naftohaz vezetőjével.

"Annak ellenére, hogy az ország átállt a földgázpiacra, és a piac diktálja az árakat, a Naftohaz a többi szolgáltatóhoz képest továbbra is a legolcsóbb árakat kínálja" - mondta az elnök.

Ma Ukrajnában több mint 50 vállalat szállít gázt a háztartásokba. A szolgáltatótól és a régiótól függően a gázárak jelentősen eltérnek.

Például a Naftohaz 2021 januárjában a földgáz ára ÁFÁ-val együtt 7,22 hrivnya/köbméter, míg a regionális gázeladóknál a kék üzemanyag ára átlagosan 9,9 hrivnya/köbméter.

A különböző régiók magánszolgáltatói a lakosság számára néha 30-40% -kal magasabb árat határoznak meg, mint a Naftohaz.

Volodimir Zelenszkij szerint

az egyik cég 50% -kal magasabb földgázárat kínál, mint a Naftohaz.

Szerinte a Naftohaz kínálja a legalacsonyabb árat a piacon. És harcolni fog az ár csökkentése érdekében, a piac ellenére is.

Ezzel kapcsolatban Zelenszkij felszólította a helyi hatóságokat, hogy magyarázzák el az embereknek, hogyan spórolhatnak a földgázárakon. Használják az állami Oschadbank szolgáltatásait annak érdekében, hogy lecseréljék gázszolgáltatójukat, illetve elszámolásokhoz. Ez lehetővé tesz akár 40% -os megtakarítást is.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk róla, hogy januárban a Zakarpathaz Zbut vállalatnál a földgáz ára köbméterenként 9, 892 hrivnya lesz. A vállalat az áremelést azzal indokolja, hogy az európai tőzsdéken is emelkedett a földgáz ára.

Emlékeztetőül a Naftohaz Ukrajna 7.22 hrivnya/m3-ra (ÁFA-val) emelte a lakossági földgáz árát, mely nem tartalmazza a szállítási költséget. Ez a földgázár 14%-l magasabb a decemberi gázárnál, mely 6.33 hrivnya volt köbméterenként.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!