Életmód | 2021. 01. 10. – 13:53 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha a szem a lélek tükre, akkor a köröm az egészségé. Kézfejünk nagyon sok mindent elárul arról, hogy milyen állapotban van a szervezetünk - csak meg kell tanulni értelmezni a jeleket.

Sárga körmök

Sokakkal megesik, hogy ahogy telik az idő és öregszenek, egyre sárgábbak lesznek a körmeik. A sárgulás azonban a gyakori körömlakkhasználat, illetve műkörömviselés mellékhatása is lehet. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes egy-egy hét szünetet tartani. A körmöket sárgíthatja még a rendszeres dohányzás is - írja a Házipatika.com.

Száraz, törékeny, felváló körmök

Ha bőrünk, körömágyunk száraz, akkor valószínűleg a körmeink is. Töredezést okozhat, ha nem megfelelő a körömlakklemosónk, ha sokat járunk uszodába, vagy sokat mosogatunk gumikesztyű nélkül. Ha az állapot tartósan fennáll, érdemes lehet elmenni egy kivizsgálásra, mert a körömszálkásodás- és szárazság pajzsmirigy-alulműködés tünete is lehet.

Fehér foltok, pöttyök

Sokan hiszik úgy, hogy a körmökön megjelenő fehér pöttyök kalciumhiányt jeleznek, pedig általában nem erről van szó. Sokszor igazából semmi különöset nem jelentenek, esetleg egy apróbb trauma nyomai. Ha viszont szélesebb, fehér, vízszintes csíkokat látunk, amelyeket a szaknyelv Muehrcke-vonalaknak nevez, akkor ez jelezheti, hogy májunkkal vagy vesénkkel nincs minden rendben.

Kék körmök

Ha azt tapasztaljuk, hogy körmeink színe kékes, lilás árnyalatúra vált, akkor ez oxigénhiányt jelez - az ujjvégek nem jutnak elég oxigénhez. Ennek oka légzőszervi zavar lehet, vagy valamilyen erekkel kapcsolatos probléma.

Kanálkörmök

Ha körmeink elvékonyodnak és kanálformájúak lesznek, akkor ez súlyos vashiányra, vérszegénységre utalhat. Ilyenkor érdemes lehet orvoshoz fordulni, mert vaspótlásra lehet szükség.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!