Közélet | 2021. 01. 12. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 128, többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 10 853 főre emelkedett - olvasható a kormány tájékoztató honlapján, írja az Origo.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő,

az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. 

5005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. 

Magyarország eddig minden megérkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.

Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. 

A most érkező oltóanyagokkal folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.  Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések, és február 1-ig érvényben is maradnak.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.  A Pfizer-vakcinából ma a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható,  amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé.

Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcinaszállítmány is, ebből 7200 adag érkezik, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerbe, Békéscsabára, Szekszárdra és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Folytatódik a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is, oda oltócsapatok érkeznek. 

Az elmúlt napokban közel 7 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be.  

A következő hetekben újabb  vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

 A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra  már több mint egymillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton - írták a honlapon.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Magyarország zöld besorolást kapott. Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma január 11-én frissítette a koronavírus-járvány szempontjából kockázatosnak minősített országok listáját.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy nincs komoly mellékhatása a koronavírus vakcinának. Átmeneti izomláz, zsibbadás, pirosodás kialakulhat, de egyetlen komolyabb mellékhatást sem észleltek.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!