Kárpátinfo.net


| 2021. 01. 12. – 08:30 |

Ukrajnában a kormány két lehetséges variációt dolgozott ki, amelyek segítségével csökkenthetik a lakosság számára a gáz tarifáit

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a kormány a szakemberekkel folytatott megbeszélésén két lehetséges variációt dolgozott ki, amelyek segítségével csökkenthetik a lakosság számára a gáz tarifáit - írja a Korrespondent.net Denisz Smihal miniszterelnök Telegramm-csatornájára hivatkozva.

Az első megközelítés, amit az Energiaügyi Minisztérium javasolt a gáztarifák kialakítására, 

„az európai elosztók gázára mínusz az Ukrajnába történő gázszállítás” képlet.

Javasolják továbbá, hogy ideiglenesen korlátozzák a gázszolgáltatók árrését.  

„Várható eredmény: a tarifák jelentős csökkentése és a spekulánsok azon próbálkozásainak kiegyenlítése, hogy az új európai szabályok kialakításakor megtartsák a nyereséget” - mondta a miniszterelnök.

A Naftohaz által ajánlott második megközelítés:

a verseny fokozása a piacon azáltal, hogy minden gázszolgáltató vállalat számára kötelezővé teszik az éves gáztarifa közzétételét.

Ezen felül azt javasolják, hogy a gázszolgáltató vállalatok kezdjenek aktívan versenyezni a fogyasztói bázisért, ami alacsonyabb tarifákat eredményez a nyílt licitálás során.  

„A várt eredmény: fokozott verseny és ennek következtében az ukránok számláinak jelentős csökkenése” - mondja Smihal.

Emellett elmondta, hogy kialakult egy olyan mechanizmus, amely csökkenti a gázszállítás árát.

A Nemzeti Energiaügyi és Közüzemi Szabályozási Bizottság sürgősen megkezdi az összes olyan gázszolgáltató alapos ellenőrzését, amelyeknél jelenleg a legmagasabb a gáztarifa.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában rekordszintre drágulhat a tojás ára. Ukrajnában 2021. januárjában 10 tojás ára 32-34 hrivnyáról 40 hrivnyára emelkedhet.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 13%-kal nő az átlag fizetés Ukrajnában. Ukrajnában a vállalkozásokat támogató kormányzati programoknak köszönhetően csaknem 550 ezer munkahelyet sikerült megmenteni.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!