Gazdaság | 2021. 01. 12. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Megkezdték Európa legnagyobb intermodális terminálja, az East-West Gate (EWG) építését Fényeslitkén 22 milliárd forint magánberuházásban, amelyhez a magyar állam 2,95 milliárd forint munkahelyteremtő támogatást nyújt - közölte a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a terminál évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni.

Üzembe helyezésekor 15 ezer négyzetméter raktárterület szolgálja ki az ügyfeleket, Magyarország az EWG-terminállal aktív részese lehet a Kína és Európa közötti Új selyemút kontinentális forgalmának, és új lehetőségek nyílnak meg a Kínába irányuló export számára is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén azt követően kezdték meg az EWG intermodális terminál kivitelezését, hogy a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Zrt. tulajdonába került a terminál 125 hektáros területe, amelyet az állami tulajdonú Regionális Fejlesztési Holding Zrt.-től vásárolt meg.

Az ipari parkban jelenleg a terminál alépítményének építési munkálatai, valamint a normál vasúti csatlakozás kiépítése zajlik. A létesítmény próbaüzemének megkezdését 2022 januárjában, míg végleges átadását 2022 első negyedévében tervezik.

A beruházás közvetlenül mintegy 140 új munkahelyet hoz létre a hátrányos helyzetű térségben, közvetve 400 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

A társaság a beruházáshoz kapcsolódóan több milliárd forint értékben végez fejlesztéseket a közforgalmú vasúti hálózaton is - írják a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy az EWG az átadását követően Európa legnagyobb és legmodernebb nyomtávváltáson alapuló szárazföldi intermodális kombiterminálja lesz, amely 5 széles és 5 normál nyomtávú, 850 méter hosszan daruzható vágánnyal rendelkezik majd. Egy időben négy, 740 méter hosszú vonatot is ki tud szolgálni.

A fényeslitkei az első olyan szárazföldi intermodális kombiterminál lesz a kontinensen,

amely saját 5G-hálózatot használ a belső kommunikációra és a technológiai eszközeinek működtetésére.

A létesítmény energiaellátását - az EU vasúti és klímastratégiával összhangban - zöldtechnológiával biztosítják: nagy teljesítményű napelemparkkal, valamint hőszivattyús rendszerrel, a terminál területén pedig kizárólag elektromos termináltraktorokat és e-autókat használnak - tájékoztatott a beruházó.

Az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt.-t 2018. június 1-jén alapította a Trusty Business Management Zrt., 2019. január 24-én a társaságban 50 százalékos részesedést szerzett a Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában 25%-kal emelkedik a rezsi költsége. Ukrajnában a földgáz, áramszolgáltatás és hidegvíz árának emelkedése miatt az ukránok februártól 25%-kal többet fizetnek a rezsiért. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy megnyitották a Török Áramlat szerbiai szakaszát. A Balkáni Áramlat biztosítja az ország energetikai stabilitását és biztonságát, valamint még vonzóbbá teszi Szerbiát a befektetők számára.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!