Kárpátinfo.net


| 2021. 01. 13. – 16:27 |

Az ukrán kormány olyan döntést hozott, melynek értelmében a fűtési szezon végéig csökkentik a lakossági gázárat.

Az ukrán kormány olyan döntést hozott, melynek értelmében a fűtési szezon végéig csökkentik a lakossági gázárat. Fotó: Minisztertanács sajtószolgálata

Hirdetés

Az ukrán kormány olyan döntést hozott, melynek értelmében a fűtési szezon végéig csökkentik a lakossági gázárat.

 Denisz Smihal  ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány maximális gázárat vezet, amely a fűtési szezon vagy a karantén végéig megmarad, közölte a Korrespondent.net.

 A lakossági maximális gázárat köbméterenként 6,99 hrivnyában határozzák meg.

Elmondása szerint Ukrajnában néhány regionális gázszolgáltató ma már 10 hrivnyáért vagy akár még nagyobb áron értékesíti a földgázt. Ebben az esetben

ez a maximális földgázár jelentős, 30% -os csökkenést jelent.

Ha semmi nem történik, akkor a következő hónapban ez az ár 12 hrivnyára is megnőhet - mondta a miniszterelnök.

Smihal arra utasította az illetékes minisztériumokat, hogy haladéktalanul készítsenek határozattervezetet a gázárak állami szabályozásának bevezetéséről a karantén végéig.

Erről a döntésről előzetesen megállapodtak Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott megbeszélésen.

 Jurij Vitrenko megbízott energiaügyi miniszter szerint ezt a döntést be kell vezetni, és februártól teljes mértékben működőképes lesz.

«Elmondhatom, hogy adataink szerint az átlagos gázár Ukrajnában januárban meghaladta a 9600 hrivnyát. Ennek megfelelően az ukrán lakosság számára az ár átlagosan 6999 hrivnyára csökken» - közölte Vitrenko.

Zelenszkij elmondása szerint a gázpiaci reformot tovább folytatják. Ezek a változások nem jelentenek visszalépést.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke szerint a fogyasztóknak a Naftohaz állami vállalattól kell földgázt vásárolni. Az állami tulajdonban lévő vállalatnál a földgáz ára 30-50% -kal alacsonyabb, mint a többi szolgáltatónál.

Emlékeztetőül, Ukrajna városaiban a helyi lakosok tiltakoznak a közüzemi díjak növekedése ellen, gyűléseket és útlezárásokat tartanak. Továbbá Kárpátalján, Nagyszőlős környékének lakói szintén tiltakozni akarnak a magas gázárak miatt.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!