Események | 2021. 01. 13. – 21:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kivégezték szövetségi halálos ítélet alapján azt a nőt az Egyesült Államokban szerdán, aki megölt egy kismamát és kivágta a magzatát.

Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban szerdán - írja az MTI. 

Lisa Montgomeryn méreginjekcióval hajtották végre az ítéletet.

Lisa Montgomeryn azt követően hajtották végre az ítéletet, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését, amelyet a tesület kedden hozott.

A kivégzést méreginjekcióval hajtották vére.

Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett:

a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását,
James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy nőt 1953 óta nem végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján.

Jóllehet Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta, védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

Montgomery egy másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta,

hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül Trump hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki.

Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban.

Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben, az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy élettársával együtt halálra verte édesanyját egy 19 éves nő Ukrajnában. Ukrajnában, Krivij Rig városban a rendőrök letartóztattak két helyi lakost, akik hálára vertek egy 47 éves nőt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy diszkóban harapták le egy fiatalember fülét Nagyszőlősön. A sérült fiatal hozzátartozói arra kérik az esemény szemtanúit, hogy jelentkezzenek.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!