Közélet | 2021. 01. 13. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A kedden ismertetett legújabb összesítés szerint ismét 1200-nál több halálos áldozata volt egy nap alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma viszont jelentősen csökkent a múlt héten mért adatokhoz képest.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) londoni orvosigazgatója szerint ugyanakkor az ország a második világháború óta nem élt át a mostanihoz fogható súlyosságú közegészségügyi válságot - írja az MTI.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint

az elmúlt 24 órában 45 533 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki országszerte.

Kedd ugyanakkor a második olyan nap egymás után, amikor ennél jóval kevesebb, 45 ezer körüli új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki tesztekkel.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy elindult egy lefelé tartó folyamat, de szinte biztos, hogy ez még nem a december 8-án kezdődött oltási kampány eredménye; sokkal valószínűbb, hogy a karácsonyi időszak előtt érvénybe léptetett szigorúbb korlátozások kezdik éreztetni hatásukat.

A kedden zárult egy hétben 389 572 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 2043-mal, 0,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe -

kedden 1243 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Ennél magasabb napi halálozási számot csak múlt pénteken mértek: akkor 1325-en haltak meg. A pénteki halálozási adat volt a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Vin Diwakar, az NHS londoni orvosigazgatója a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezleten elmondta: november elején az állami egészségügyi szolgálat londoni kórházaiban ezer pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel. Számuk karácsony első napján már négyezer volt, jelenleg csaknem 8 ezren vannak a londoni kórházakban a koronavírus okozta betegség miatt.

Diwakar professzor kijelentette: a koronavírus-járvány a második világháború óta a legsúlyosabb nagy-britanniai közegészségügyi válsághelyzet.

Priti Patel belügyminiszter a kedd esti tájékoztatón ugyanakkor elmondta, hogy meghaladta a 2,8 milliót a koronavírus elleni vakcinákkal beoltottak száma.

Patel ismertetése szerint az oltóanyag első dózisában keddig 2 431 648-an részesültek,

és 412 167-en már a második adagot is megkapták.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy a négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportból február 15-ig mindenki megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

E terv alapján a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) 25 oldalas oltási menetrendje alapján a négy legveszélyeztetettebb kockázati csoportban az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségekkel küszködők szerepelnek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy újabb várost zártak le Kínában. Az észak-kínai Hopej tartomány Langfang nevű városát is lezárták kedden, miután a múlt hét vége óta már két másik nagyvárosból is felfüggesztették a közlekedést új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzéses esetek megjelenését követően.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Prágában ezrek tüntettek a karanténkorlátozások ellen. A rendőrség arról számolt be, hogy mintegy 2500-3000 ember vonult utcára Prágában.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!