Mozaik | 2021. 01. 13. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Bocsánatot kért Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház vezetője kedden az írországi anyaotthonokban történt halálozások miatt egy független vizsgálóbizottság jelentésének közzétételét követően, amely szerint a 20. században csecsemők ezrei haltak meg ezekben az egyházi fenntartású létesítményekben.

Eamon Martin méltatta, hogy a közzétett dokumentum fényt derített „az egyházi és a társadalmi élet eme sötét fejezetére” - írja az MTI.

„Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították”

– jelentette ki az érsek a jelentésben foglaltakra utalva, miszerint az egyedülálló nők és gyermekeik részére kialakított intézményekben az 1920-as és 1990-es évek között csecsemők ezrei hunytak el.

„Ezért, illetve a maradandó sebekért és érzelmi károkért őszintén bocsánatot kérek a túlélőktől és mindazoktól, akiket személyesen érintenek a felfedett tények” – tette hozzá.

Mintegy kilencezer gyermek halt meg a vizsgált otthonokban, ami nagyjából 15 százaléka az otthonokban elhelyezett gyerekeknek

– áll a kedden közzétett jelentésben. Halálozások fő okaként légúti betegségek, illetve bélrendszeri gyulladások lettek feltüntetve.

Az anyaotthonokban a kor társadalmában számkivetettnek számító egyedülálló nők éltek gyermekeikkel.

A létesítmények állami ellenőrzés alatt álltak, de egyházi szervezetek vezették őket.

A dokumentum megállapításai szerint a szakszerű személyzet hiánya párosítva az anyaotthonokban született gyermekek sorsa iránti általános érdektelenséggel nagyban hozzájárult a borzasztóan magas csecsemőhalandósághoz.

A vizsgálóbizottság szerint az 1960-as évek előtt a törvénytelennek számító gyermekek nagyobb valószínűséggel hunytak el ezekben az otthonokban, mint azok falain kívül.

„Rendkívül kegyetlen volt a nők számára, akiket mind komoly diszkrimináció sújtott” – olvasható a jelentésben. Az anyaotthonokban élő nők gyakran nemi erőszak miatt estek teherbe, mások egészségügyi, vagy pszichikai problémákkal küszködtek.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy tizennyolcadik gyermekének adott életet egy anya Ukrajnában. A tizennyolcadik gyermekének adott életet Ukrajnában, Hmelynick megyében egy sokgyermekes anya, Szvitlana  Kuharcsuk. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy elhunyt a világ legerősebb gyermeke. Az oroszországi Nalcsik (Нальчик) városában meghalt Jambulat Hatokhov orosz szumóbirkózó, aki a világ legerősebb kisfiújaként került a Guinness Rekordok Könyvébe.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!