Politika | 2021. 01. 13. – 07:33 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna és Moldova megállapodtak abban, hogy elnöki tanácsot hoznak létre a két ország kapcsolatainak koordinálása és a napirenden szereplő kétoldalú kérdések megoldása érdekében - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kedden, miután megbeszélést folytatott Kijevben moldovai hivatali partnerével, Maia Sanduval.

A moldovai államfő első hivatalos külföldi útja Ukrajnába vezetett - írja az MTI.

A Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatón először ukrán nyelven szólt az újságírókhoz, s csak utána váltott románra.

"Az elmúlt években gyakorlatilag szünetelt az országaink közötti párbeszéd az államfők szintjén. Megerősítem, hogy Ukrajna stratégiai partner a Moldovai Köztársaság számára, és az országaink közötti állandó gyakorlati együttműködés fenntartása fontos feladat a Moldovai Köztársaságnak és az elnöki intézménynek" - hangsúlyozta.

Zelenszkij a maga részéről úgyszintén biztosított afelől, hogy a két ország vezetői közötti párbeszédet a legmagasabb szinten kívánja megújítani és eredményessé tenni. Hozzátette, hogy éppen erre a célra hozzák létre az említett elnöki tanácsot.

Hangsúlyozta, hogy egybeesik a két ország stratégiai célja, ami nem más, mint az európai uniós tagság.

Az ukrán elnök a kétoldalú együttműködés fő területei közül kiemelte

egy modern autópálya kiépítését Kijev és Chisinau között,

továbbá a közös határon a Dnyeszter folyón átívelő híd megépítését, amely - mint mondta - öt órára csökkentené a két főváros közötti autóutat.

Szintén fontosnak nevezte a kereskedelem intenzívebbé tételét, a két ország közti áru- és személyforgalom könnyítését, továbbá a csempészet elleni közös küzdelmet, különösen az orosz ellenőrzés alatt álló, szakadár Dnyeszter-melléket érintően.

Maya Sandu a környezeti biztonságot is a kiemelt, megoldandó kérdések között említette, különös tekintettel a Dnyeszter-melléken tapasztalható problémákra - írta a Jevropejszka Pravda hírportál.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Egyesült Államok szankciókat jelentett be Ukrajna ellen. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankciók bevezetését jelentette be Ukrajna állampolgárai és szervezetei ellen „a választásokba való beavatkozás” címén.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszország nem akarja befejezni a hétéves háborút Ukrajnában. Az ukrán fél készen áll arra, hogy lépéseket tegyen a béke megteremtése érdekében Donbászon, de Oroszország visszautasítja a viszonosságot, és nem akarja befejezni a hétéves háborút Ukrajnában.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!