Politika | 2021. 01. 14. – 15:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Befogadhatók Ukrajna Oroszország ellen benyújtott, a Krímben elkövetett orosz emberi jogsértésekre vonatkozó panaszai - közölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön.

Az ukrán kormány beadványa szerint Oroszország 2014. február 27. óta tartó krími katonai jelenléte, illetve a helyi önkormányzat támogatása révén

hatékony ellenőrzést gyakorol az Ukrajna szerves részét képező Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol felett.

Állítása szerint az Oroszország területén kívül gyakorolt joghatóság az emberi jogok megsértésének adminisztratív gyakorlatát eredményezte egészen 2015. augusztus 26-ig - írja az MTI.

Az ukrán kormány kérelmének célja annak megállapítása, hogy Oroszország 2014. február 27. és 2015. augusztus 26. között a Krímben szisztematikus jogsértést követetett el, megsértve azzal az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő bíróság megállapította, hogy az ukrán kormány által kifogásolt,a Krímben elkövetett állítólagos jogsértések Oroszországra vonatkoznak,

ugyanis a kérdéses időpontban Moszkva joghatóságot gyakorolt a terület felett.

A bíróság szerint az ukrán állításokat alátámasztja, hogy a Krímben 2014 januárjától márciusig megnövekedett az orosz katonai jelenlét, az ott állomásozó orosz csapatok fenyegetést jelentettek, és aktívan részt vettek az állítólagos eseményekben.

Az ukrán kérelem befogadhatóságáról szóló döntést követően ítélet egy későbbi időpontban születik - közölték.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az Egyesült Államok szankciókat jelentett be Ukrajna ellen. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankciók bevezetését jelentette be Ukrajna állampolgárai és szervezetei ellen „a választásokba való beavatkozás” címén.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Szijjártó Péter Kijevbe látogat a hónap végén. Dmitro Kuleba külügyminiszter és magyar kollégája, Szijjártó Péter megállapodott, hogy Kijevben tárgyalóasztalhoz ül a két ország viszonyában kialakult súlyos válság rendezése érdekében.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!