Hirado.hu
Megosztás

Egyetlen módon sem lehet kellemes elveszíteni 220 millió dollárt, de csupán azért elesni a gazdagságtól, mert nem emlékszünk egy jelszóra, kegyetlenül kínzó érzés lehet.

Pontosan így járt egy programozó, Stefan Thomas, akinek jelenleg is 7002 bitcoinja van elzárva egy digitális pénztárcában - írja a Hirado.

Stefan Thomas 220 millió dollár (mintegy 64,8 milliárd forint) értékű kriptovalutája egy IronKey merevlemezre van zárva.

A probléma csupán az, hogy nem emlékszik a jelszóra, és az IronKey szigorú biztonsági protokolljai miatt már csak két sikertelen próbálkozás választja el attól, hogy örökre elveszítse digitális vagyonát – számolt be róla a New York Times.

Az IronKey 10 lehetőséget ad a felhasználóknak a helyes jelszó beírására, mielőtt örökre titkosítaná és eltüntetné a fiók tartalmát. Stefan Thomas már a nyolc leggyakrabban használt jelszavát is kipróbálta – mindhiába.

„Néha csak feküdtem az ágyban és törtem a fejem. Amikor eszembe jutott egy új stratégia, odamentem a számítógéphez és megpróbálkoztam vele, de mindig sikertelenül, aztán újra a kétségbeesés lett úrrá rajtam” – mondta a férfi.

Hihetetlennek tűnik a történet, pedig igencsak gyakori.

A Chainalysis kriptovaluta adatcég szerint a forgalomban lévő 18,5 millió Bitcoin mintegy 20 százaléka – jelenlegi árfolyamon körülbelül 140 milliárd dollár értékben – elveszett jelszó miatt vagy egyéb okból elérhetetlenül „porosodik” digitális pénztárcákban.

Sokan a bitcoin egy évtizeddel ezelőtti berobbanása óta birtokolják kriptovalutájukat, akkor még senki sem bízott abban, hogy a virtuális érmék bármit is megérnek majd. Most viszont, évekkel később, amikor a bitcoin szárnyal, nem férnek hozzá millióikhoz, ami miatt a frusztrációtól egybe folynak a nappalok és éjszakák.

„Az évek során több száz órát töltöttem azzal, hogy bejussak ezekbe a digitális pénztárcákba”

– mondta Brad Yasar, egy Los Angeles-i vállalkozó, akinek asztali számítógépei több ezer bitcoint tartalmaznak, melyeket még a technológia kezdeti időszakában bányászott vagy gyűjtött.

Bár ezek a kriptovaluták mára már több százmillió dollárt érnek, Yasar sok évvel ezelőtt elveszítette a jelszavait, ezért a bitcoinokat tartalmazó merevlemezeket egy vákuumzáró zacskókban jó messzire eltette.

„Nem szeretném, ha minden nap arra emlékeztetnének, hogy amim most van, az csak a töredéke annak, amim lehetne, ha nem veszítem el”

– mondta megkeseredetten.

Forrás