MTI

| 2021. 01. 14. – 09:00 |

Olaszországban a koronavírus-járvány szempontjából gócpontnak számító Lombardia tartomány ismét zárlat alá kerülhet, viszont újranyithatnak a múzeumok

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Olaszországban a koronavírus-járvány szempontjából gócpontnak számító Lombardia tartomány ismét zárlat alá kerülhet, az alacsonyan járványveszélyes régiókban viszont újranyithatnak a múzeumok Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerdai parlamenti bejelentése szerint, amellyel egy időben a halálos áldozatok száma meghaladta a 80 ezret.

Roberto Speranza közölte, hogy szombattól ismét színekkel jelölt övezetekre osztják fel az országot a járványterjedés veszélyességének fokozatai szerint - írja az MTI.

A november óta alkalmazott vörös, narancssárga és sárga régiók mellett a fehér zónákat is bevezetik,

ahol eltörlik a korlátozásokat, közöttük a kijárási tilalmat, egyedül a szájmaszkviselet marad érvényben.

A fehér térségekben a reprodukciós rátának egyes érték alatt kell lennie úgy, hogy a fertőzés 100 ezer lakosra mért előfordulása nem lépi túl az ötvenet. Jelenleg ezeket a feltételeket Olaszország egyetlen régiója sem teljesíti.

Ismételt zárás Lombardia és Emilia Romagna tartományra vonatkozhat. Az alacsonyan járványveszélyes, vagyis sárga övezetekben a múzeumok újranyitására készülnek. A végleges intézkedésekről a szerda esti kormányülésen határoznak.

A tavaly január 28-tól folyamatosan meghosszabbított vészhelyzetet egyelőre április végéig hagyták érvényben.

Ezzel egy időben a halálos áldozatok száma túllépte a 80 ezret az országban. A járvány első hullámában, tavaly február és június között 33 ezren hunytak el, azóta majdnem további ötvenezren.

Az utóbbi egy nap alatt 507 beteg veszítette életét a keddi több mint hatszáz után.

Az egészségügyi tárca adatai szerint december utolsó napjaitól már több mint 800 ezer oltást adtak be.

Az országba eddig érkezett 1,4 millió Pfizer-BioNTech-oltás és a majdnem ötvenezer adagos Moderna-szállítmány több mint ötven százalékát használták fel.

A közép-olaszországi Lazio tartomány vezetése bejelentette, hogy január végétől megkezdik a nem idősotthonokban élő 80 év felettiek oltását, akiknek a száma több mint 400 ezer.

Az argentin sajtó úgy értesült, hogy az elsők között szerdán a 84 éves Ferenc pápát is beoltották a Vatikánvárosban is megkezdődött vakcinázásban.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több mint 1500 halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent a múlt héten mért adatokhoz képest.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Németországban is megjelent a dél-afrikai mutáns koronavírus. Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták elsőként ezt a vírusváltozatot.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!