MTI

| 2021. 01. 14. – 07:36 |

A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1500 haláleset szerepel

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1500 haláleset szerepel, de az adat számos olyan halálozást is tartalmaz, amelyek tavaly május óta kimaradtak a napi beszámolókból.

Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent a múlt héten mért adatokhoz képest - írja az MTI.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint

az elmúlt 24 órában 47 525 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Szerda a harmadik olyan nap egymás után, amikor 50 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőződést mutattak ki tesztekkel.

A szaktárca új adatosra szerint a szerdán zárult egy hétben 374 775 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 29 139-cel, 7,2 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóházban tartott szerdai szakbizottsági meghallgatáson azt mondta: már mutatkoznak a járvány megfékezését célzó korlátozások hatásainak első jelei.

A január első hetében életbe léptetett intézkedések értelmében az Angliában élők csak a legindokoltabb esetekben - például az alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy napi egyszeri szabadtéri testmozgás céljából - hagyhatják el otthonukat,

illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény vagy veszélyhelyzet elől kénytelen menekülni.

Munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható, a vendéglátóhelyek, a szabadidőközpontok, a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok zárva tartanak.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - szerdán 1564 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ennél magasabb napi halálozási számot csak múlt pénteken mértek: akkor 1325-en haltak meg.

A szerdai halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett szám utólagosan olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a tavaly május 8-ig visszamenő időszakban technikai okokból kimaradtak a napi összesítésekből.

Nagy-Britanniában a szerdai adatsort is figyelembe véve

eddig 84 767-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint ugyanakkor a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 2 639 309-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy napban 207 661-en részesültek az oltásban.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. A 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A kormány kitűzte azt a célt is, hogy őszig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásban.

Boris Johnson a szerdai parlamenti meghallgatáson elmondta: a brit kormány a lehető leggyorsabban meg akarja teremteni annak a feltételeit, hogy az oltásokat napi 24 órában és a hét minden napján be lehessen adni.

Korábban hírt adtunk arról, hogy kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába. A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Hollandia is meghosszabbítja a korlátozásokat három héttel. A határozat értelmében február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!