Közélet | 2021. 01. 14. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Megérkeztek a közép-kínai Vuhanba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői csütörtökön – adta hírül a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna.

A tíz főből álló kutatócsoport tagjai Szingapúron keresztül repültek be a koronavírus-járvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanba,

ahol először kéthetes karanténba kell vonulniuk, mielőtt munkához láthatnak - írja az MTI.

A szakértők kínai kutatókkal együttműködve vizsgálják majd a koronavírus eredetét, válaszokat keresve egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A szakértők érkezésének dátumát a hét elején tették közzé, alig egy héttel az után, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély csalódottságát fejezte ki, amiért

Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket.
Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatójának tájékoztatása szerint vízumkérdés volt az akadály, ám a kínai külügyminisztérium szóvivője egy nappal később közölte:

nem csupán vízumproblémákról volt szó, de folyik az egyeztetés.

A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről nem született érdemi közlés.

Kína mindeközben a jelenleg a legsúlyosabb járványhullámmal küzd azóta, hogy a vírus országos terjedését tavaly áprilisra drákói intézkedéseknek köszönhetően nagyrészt megfékezték.

A nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint az előző napon 124 új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet regisztráltak: 81-et az északi Hopej, 43-at pedig az északkeleti Hejlungcsiang tartományban.

A külföldről beérkező Covid-19-es betegekkel együtt a szerdai napi esetszám 138 volt – a legmagasabb tavaly március eleje óta.

Szerdán továbbá 78 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak.

A bizottság csütörtökön egy halálozásról is beszámolt – erre a kínai szárazföldön utoljára tavaly májusban volt példa. Hopej tartományban már három várost zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, és széleskörű tesztelést végeznek a fertőzöttek kiszűrésére.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy több mint 1500 halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában. Az elmúlt 24 órában 47 525 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ferenc pápa is megkapta a koronavírus-oltást. A Szentszék egyelőre csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását, és a katolikus egyházfőt is készülnek beoltani.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!