HáziPatika.com

| 2021. 01. 14. – 09:49 |

Nincs egyéb, légúti megbetegedésre utaló tünete, reggelenként mégis rendszeresen torokfájásra ébred?

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nincs egyéb, légúti megbetegedésre utaló tünete, reggelenként mégis rendszeresen torokfájásra ébred? Fül-orr-gégész szakértő árulja el, mi állhat a furcsa jelenség hátterében.

Napok vagy talán hetek óta reggelenként arra ébred, hogy fáj, száraz vagy kapar a torka? Vízért, teáért nyúl, kávét készít, hogy a kellemetlen érzéstől szabaduljon? A torokfájás aztán a nap folyamán fokozatosan megszűnik, de a következő nap, megint ezzel ébred... A hosszabb ideje fennálló panaszoknak több oka is lehet, de gyakran krónikus orrdugulásra, horkolásra vagy refluxra lehet visszavezetni a megjelenését. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa segít eligazodni a kiváltó okok között - írja a Házipatika.com.

Nyitott szájjal alszik

Ha nátha esetén eldugul az orrunk, automatikusan a szánkon át kezdünk lélegezni, emiatt azonban a torok kiszárad. Ilyenkor sok folyadékot kívánunk, gyakran éjszaka is felébredünk az orrdugulás, torokfájás miatt, de szerencsére a légúti betegség megszűnésével elmúlik a torokfájás is.

Tartós éjszakai orrdugulás jelentkezhet orrpolip, orrsövényferdülés és orrkagyló-megnagyobbodás miatt is, de lehet légúti allergia tünete is. A téli időszakban a beltéri allergének - poratka, penészgomba és háziállatok szőre - okoznak panaszokat. "Anatómiai okokból fekvő testhelyzetben az orrdugulás intenzívebben jelentkezik. Ha fennáll valamilyen kezelést igénylő fül-orr-gégészeti elváltozás, ami orrdugulást okoz, gyakran a reggeli torokfájás hívja fel rá a figyelmet. Ilyen probléma lehet akár a horkolás is, vagy a komolyabb szövődményekkel is járó alvási apnoe kórkép is" - mondja a fül-orr-gégész. 

Túl sok gyomorsav

Refluxbetegség esetén a nyelőcső záróizmának túlzott renyhesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, egészen a garatig is visszajuthat. Fekvő testhelyzetben a reflux tünetei erősödnek, ám nem mindenkinél jelentkeznek a tipikus tünetek. "A betegséget az erős gyomorégéssel, mellkasi égő érzéssel, gyakori böfögéssel, rossz szájízzel azonosítjuk, pedig létezik egy másik formája is, a néma reflux. Ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, gyakran csak a légúti tünetek - torokfájás, köhögés, visszatérő arcüreggyulladás - hívják fel rá a figyelmet" - figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika.
A reggeli torokfájás kivizsgálása és kezelése

A beteg részletes kikérdezését és a fizikális vizsgálatot követően a teljes orrüreg-algarat-gége áttekinthetők a fájdalmatlan videoendoszkópos eljárás segítségével. Ha van bármilyen elváltozás - például orrpolip, orrmelléküreg-gyulladásra utaló jel, daganat, orrsövényferdülés vagy orrkagyló-megnagyobbodás - ami az orrdugulást okozhatja, azt ezzel a módszerrel a szakember fel tudja deríteni. A vizsgálat az orrnyálkahártya állapotát is megmutatja, ha szükséges, akkor allergia vizsgálatra is sor kerülhet.

Amennyiben felmerül a reflux gyanúja, gasztroenterológiai kivizsgálásra és kezelésre is szükség van a fül-orr-gégészeti tünetek kezelése mellett, így lehet tartós javulást elérni. Horkolás esetén alvásvizsgálatra van szükség az alvási apnoe kizárásához - ez otthoni alvásvizsgálat keretén belül is elvégezhető. A kiváltó okok feltérképezésével és kezelésével a reggeli torokfájás is megszüntethető.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!