Mozaik | 2021. 01. 15. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Olyan okosnyakörvet fejlesztett ki egy dél-koreai startup cég, amely képes felismerni a kutya öt érzelmi állapotát az állat ugatása alapján hangfelismerő technológia segítségével.

A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú - írja az MTI.

A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

„Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni” – magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális markeringigazgatója.

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát.

Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat.

A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát

– állítja az eszközt tesztelő Szöuli Nemzeti Egyetem.

Az eszköz a vállalkozás szerint a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

A Petpuls Lab októberben kezdte a nyakörv online árusítását 99 dolláros (29 ezer forintos) áron.

A globális kutyapopuláció tavaly 18 százalékkal nőtt és elérte a 489 millió példányt.

„Egyre többen fogadnak örökbe kutyát, de sajnos előfordul, hogy megválnak tőlük, mert nem értik meg az állatot.

A Petpulsnak fontos szerepe lehet a pandémia alatt, mert segíthet abban, hogy a tulajdonosok megértsék a kutyák érzését és növelje a kötődésüket” – hangsúlyozta Gil.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy rgyetlen módon sem lehet kellemes elveszíteni 220 millió dollárt, de csupán azért elesni a gazdagságtól, mert nem emlékszünk egy jelszóra, kegyetlenül kínzó érzés lehet. Pontosan így járt egy programozó, Stefan Thomas, akinek jelenleg is 7002 bitcoinja van elzárva egy digitális pénztárcában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy közel száz éve történtekért kért bocsánatot az ír katolikus egyház. Bocsánatot kért Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház vezetője kedden az írországi anyaotthonokban történt halálozások miatt egy független vizsgálóbizottság jelentésének közzétételét követően, amely szerint a 20. században csecsemők ezrei haltak meg ezekben az egyházi fenntartású létesítményekben.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!