Életmód | 2021. 01. 15. – 16:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Számos dolog állhat a mögött, ha fésülködéskor a szokásosnál jóval több haj marad a fésűnkben a vitaminhiánytól a stresszen át a komolyabb betegségekig. Például az alábbiak.

Trauma

Nagyobb műtét, baleset, komolyabb megbetegedés vagy épp influenza hatására is hullani kezdhetnek hajszálaink. Előfordul, hogy a hajvesztés csak a trauma után 3-6 hónappal következik be - a jó hír pedig, hogy nem végleges - írja a Házipatika.com.

Terhesség

A szervezetet érő stressz, illetve a hormonális változások hatására a várandósság is okozhat hajhullást, de leggyakoribb, hogy a szülést követően jelentkezik hajvesztés. Szerencsére a haj ebben az esetben is visszanő néhány hónap után.

Túl sok A-vitamin

Ha túlzásba visszük az A-vitamint tartalmazó gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők szedését, akkor ez is okozhat hajhullást. Erről egy vérvételből tájékozódhatunk. Ha a felesleges A-vitamin kiürül a szervezetből, akkor a hajhullás is megáll.

Túl kevés fehérje

Ha étrendünk nem tartalmaz elegendő fehérjét, akkor testünk átmenetileg korlátozhatja a hajnövekedést, illetve a hajszálak meggyengülését, hullását okozhatja. Körülbelül a fehérjebevitel visszaesése után két-három hónappal következik be.

Érzelmi stressz

Válás, szakítás, egy szerettünk súlyos betegsége vagy halála - ezek mind olyan erős érzelmi stresszt jelenthetnek, hogy hajunk is hullani kezd. Ilyenkor különösen fontos a stresszoldás, a rendszeres mozgás, a meditálás, illetve szükség esetén a terápia.

Vérszegénység

Húsz- és ötvenéves kor között a nők csaknem tíz százaléka átesik vashiányos vérszegénységen, ami erős hajhullást is okozhat. Szerencsére vaspótlással egyszerűen orvosolható, a vashiány pedig egyszerű vérvizsgálattal kimutatható.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!