Gazdaság | 2021. 01. 17. – 13:33 |

Hirdetés

Szeretnék szólni azokról a problémákról, amelyek az elmúlt esztendőben különösen érintették a mezőgazdasági termelőket. Az időjárási viszonyok, amelyek lényegesen befolyásolják a mezőgazdasági termelést, igen mostohák voltak.

Kezdeném az egyik legfontosabb mezőgazdasági kultúrával, a szemeskukorica termesztésével, ami az utóbbi években igen jövedelmező volt, a gazdák többsége elért egy termelési szintet. A terméshozam elérte a hektáronkénti 10 tonnát. Így volt ez a 2020-as évben is, de a termelési folyamatban sok probléma akadt. A hideg, késői tavasz negatívan befolyásolta a kukorica növekedési folyamatait. A gazdák egy része emiatt átvetette a parcellákat. Az újravetés plusz költséget igényelt. A legnagyobb problémát a kelés utáni időszakban – a rendszeres esőzés miatt – a gyomok megjelenése okozta. Azok a termelők, akik nem idejében és nem megfelelő gyomirtókat használtak, bizony nagyon ráfizettek. Sokan olcsó gyomírtószereket használtak, amelyek nem voltak hatásosak az intenzív gyomnövekedés ellen. Nem emlékszem még olyan évre, amikor valaki kétszer, vagy akár háromszor is vegyszeres gyomirtást folytatott volna. Most viszont csak így tudta megvédeni a kukoricát a gyomoktól.

Különösen a parlagfű nehezítette a helyzetet, mert ciklikusan jelent meg. Aki viszont idejében elvégezte a vegyszeres gyomirtást, ami nem kis költséggel járt, annak megérte, mert megvédte a növényeket a veszélyes gyomoktól. Ez nagy mértékben befolyásolta a terméshozamot.

Az év során a legtöbb kérdést a kukoricával kapcsolatban kaptam. Minden konkrét termelőnek a helyzettől függően konkrét útmutatást adtam. Az ismert magyar közmondás szerint: „Minden jó, ha a vége jó”. A terméshozam a tavalyi évben is (azok számára, akik betartották az alapvető agrotechnikai követelményeket) elérte a 8-10 vagy több tonnát hektáronként. Igaz, hogy nem mindenki aratta le a kukoricatábláit (az időjárási viszonyok miatt) a mai napig sem.

Az őszi kalászosoknál is negatívan befolyásolták a terméshozam mennyiségét az időjárási viszonyok. A legnagyobb probléma (de sajnos mindig) az őszi kalászosok betegségével kapcsolatos. Különösen a kalászfuzárium, ami leginkább az őszi búzán jelent meg, lényegen csökkentette annak terméshozamát (20-30 %). Az idei időjárási viszonyok miatt 2-3 permetezést kellett volna beiktatni. Azon gazdák, akik ezt elvégezték, jó eredményeket értek el. A terméshozam elérte az 5-6 tonnát hektáronként.

A gyümölcsösökben, mint tudjuk, nagy károkat okozott a fagy (-8, -6 °C), ami nem csak a csonthéjasoknál (kajszibarack), de az almatermésűeknél is (alma, körte) lényeges terméskiesést okozott.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 2. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!