Kárpátinfo.net


| 2021. 01. 19. – 10:00 |

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte a művészeti teljesítmények elismerésére

Fotó: KMMI 

Hirdetés

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére.

A címet minden évben január 22-én, a magyar kultúra napján adják át.

Az idei évben Szemere Juditnak, beregszászi újságírónak, a Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztőjének

ítélte meg a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Lovagja érdemrendet - írta a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet Facebook-oldalán.

Szemere Judit a Beregi Hírlap főszerkesztő-helyetteseként hosszú évekig – egészen a több mint százéves újság ukrán állam általi megszüntetéséig – szinte egyedül küzdött a lap kiadásának fennmaradásáért.

A Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztőjeként a folyóirat hasábjain népszerűsíti Kárpátalja történelmi és néprajzi hagyományait,

igyekszik objektíven tájékoztatni a szülőföldjüktől távol élőket az otthoni társadalmi, kulturális, művészeti élet történéseiről.

A beregszászi magyar közösség és református gyülekezet meghatározó személyisége. A kárpátaljai magyar gyerekek magyarországi ifjúsági alkotótáborának segítője, szervezője.

A kárpátaljai közösségekben alkotó vagy onnan elszármazott szerzők rendhagyó irodalomóráinak, író-olvasó találkozóinak aktív segítőjeként, támogatójaként, szervezőjeként vesz részt az irodalmi élet népszerűsítésében .


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!