Életmód | 2021. 01. 02. – 18:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pajzsmirigybetegségek terápiájában sok esetben nagy segítség a jód pótlása, ám sokan bajban vannak azzal, milyen dózisban is érdemes alkalmazniuk. Honnan lehet tudni, hogy elegendőt fogyasztunk-e?

Nem mindig hasznos a jódszedés

A pajzsmirigy-alulműködés és a jódhiány kapcsolatával sokan tisztában vannak, hiszen a jód kulcsfontosságú a szerv hormontermeléséhez, hiszen a hormonok alkotórésze. Ebből következik, hogy ha valakinél pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizálnak - vagyis ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik -, akkor plusz jód bevitelére van szükség - írja a Házipatika.com.

Nagyon fontos azonban, hogy ez nem minden esetben van így, ugyanis előfordulhat olyan pajzsmirigy-alulműködés is, amikor az extra jód csak ront a beteg állapotán. Ilyen zavar az autoimmun Hashimoto betegség, az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel a plusz jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat. Ezen kórforma esetén részletes endokrinológiai kivizsgálás tisztázhatja a jódpótlás pro és kontráját.

Mennyi jódra van szükség?

Egy felnőtt napi jódszükséglete 150-200 mikrogramm, amelyet be lehet vinni például alga, tengeri halak, jódozott só, jódozott ásványvíz, eper, tej- és tejtermékek fogyasztásával. (A tej- és a tejtermék-fogyasztás mennyiségi és minőségi ajánlásakor igen körültekintően járjunk el, mert egyéni megítélést igényel). Amennyiben valaki jódhiánnyal küzd, és pluszjódot szükséges bevinnie, megoldhatja táplálékkiegészítő formájában is.

Amennyiben túl kevés mennyiségben van jelen a szervezetben, úgy a pajzsmirigy-alulműködésen, strúmán és göbök keletkezésén kívül csökkent koncentrációt, vetélést, meddőséget, depressziót eredményez. Érdemes tudni, hogy vannak ételek - pl. káposzta, kelbimbó -, amelyek a jód felszívódását gátolják, ezért érdemes mértékkel fogyasztani belőlük, ha valakinél jódhiányt állapítottak meg.

Milyen mértékű a jódhiány?

A pluszjód bevitelével nem árt óvatosan bánni, hiszen ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, akkor pajzsmirigy-túlműködés, illetve toxikus tünetek jelentkezhetnek. Éppen ezért érdemes jódszint-mérést végeztetni, amelyből meg lehet tudni, hogy vajon milyen mértékű jódhiánnyal is küzd az illető - ennek függvényében pedig pontos adagolást lehet előirányozni.

A jódszint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből történik, hiszen a szervezet a fel nem használt jódot kiüríti a szervezetből.

  • 50-99 µg/l közötti értéknél enyhe jódhiányról beszélünk
  • 20-49,9 µg/l közötti értéknél közepes jódhiányról
  • 20 µg/l alatti értéknél súlyos jódhiányról

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!