Kárpátinfo.net


| 2021. 01. 20. – 09:30 |

Gyerektartásdíj 2021-ben: milyen változások várnak az ukránokra?; Beregszászi újságíró kapta a Magyar Kultúra Lovagja érdemrendet

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Gyerektartásdíj 2021-ben: milyen változások várnak az ukránokra?; Beregszászi újságíró kapta a Magyar Kultúra Lovagja érdemrendet; Krím félsziget: Moszkva és Kijev is győzelmet ünnepel; Skarlet: A végzős diákok visszatérnek a vegyes tanítási rendszerhez; Ukrajnába visszatér a vörös diploma. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. január 19-én.

Gyerektartásdíj 2021-ben: milyen változások várnak az ukránokra?

A gyermekekért folyósított kifizetések, mint sok más ukrajnai kifizetés, a létminimumtól függenek. Az első növekedés 2020-ban volt, majd december 1-jétől a 6 év alatti gyermekek esetében a létminimum 1921 hrivnyára, a 6-18 éves gyermekek esetében pedig 2395 hrivnyára emelkedett.

Beregszászi újságíró kapta a Magyar Kultúra Lovagja érdemrendet

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az idei évben Szemere Juditnak, beregszászi újságírónak, a Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztőjének ítélték oda.

Krím félsziget: Moszkva és Kijev is győzelmet ünnepel

Fontos következményekkel járó döntés született a napokban Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán: a törvényszék kimondta, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre Ukrajna Krím félszigettel kapcsolatos, Oroszország elleni keresetének ügyében. Az ügy pikantériáját az adja, hogy a döntést követően mind Moszkva, mind Kijev saját győzelméről beszélt.

Skarlet: A végzős diákok visszatérnek a vegyes tanítási rendszerhez

Az ukrán végzős hallgatók a lockdown befejezése után visszatérnek az oktatás vegyes formájához - tudatta Szergej Skarlet oktatási miniszter. Azokban a régiókban, ahol a koronavírus helyzete kontrollált lesz, a 9. és 11. évfolyamos diákok visszatérhetnek az iskolai oktatáshoz.

Ukrajnába visszatér a vörös diploma

Az ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán felsőoktatási intézmények továbbra is kiadhatják úgynevezett kitüntetéses vörös diplomákat. A dokumentum csak az Igazságügyi Minisztériumnál történt regisztráció és az Ukrajna Hivatalos Közlönyében való közzétételt követően lép hatályba.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!