Közélet | 2021. 01. 20. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A keddi adatok szerint meghaladta a 90 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában.

Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzéseké ugyanakkor immár folyamatszerűen és jelentősen csökken, és csaknem 4,3 millióan megkapták a koronavírus elleni oltás első dózisát - írja az MTI.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett napi összesítése alapján

az elmúlt 24 órában 1610 halálesetről érkezett jelentés.

Ez a legmagasabb, egy nap alatt regisztrált halálozási szám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta, jóllehet nem feltétlenül azt jelenti, hogy a kedd este zárult 24 órában haltak meg ennyien az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A szakértők rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a hétvégi, korlátozottabb összesítésekből kimaradó járványügyi adatokat általában a következő hét első napjainak adatismertetései tartalmazzák.  

A kedd este közölt halálozási adat ugyanakkor azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában eddig 91 470 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak a kormány számítási módszertana szerint, amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belüli haláleseteket veszi figyelembe.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban haltak meg többen a Covid-19 betegség szövődményeiben.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint

a kedd estével zárult 24 órában országszerte 33 365 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Ez jelentős csökkenés, a hónap első felében ugyanis minden nap még messze 60 ezer felett, nem egyszer 70 ezer közelében járt a tesztekkel újonnan azonosított fertőzések száma.

A kedden zárult egy hétben 302 802 új koronavírus-fertőzést mutattak ki országosan, 86 770-nel, 22,3 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit egészségügyi minisztérium keddi adatismertetésében közölte azt is, hogy az előző este zárult 24 órában 204 076 embert oltottak be a koronavírus elleni vakcinával, így 4 266 577-re emelkedett azoknak a száma, akik a nagy-britanniai oltási kampány december 8-ai kezdete óta az első dózist megkapták.

A második adagot eddig 456 866 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte a 4,7 milliót.

A brit kormány azonban nemrégiben arra helyezte át a hangsúlyt, hogy a különösen a veszélyeztetett lakossági csoportokban minél többen a lehető leghamarabb hozzájussanak az első adag vakcinához, így a második adag beadása az első dózis után legkésőbb 12 héttel következhet a korábbi három hét helyett.

A hivatalosan meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak forgalmazását engedélyezte.

Az oltási kampány az első két közös fejlesztésű oltóanyaggal folyik,

az amerikai Moderna vállalat vakcinája várhatóan tavasszal érkezik.

A brit kormány eddig több mint 350 millió adag oltóanyagot rendelt, és hivatalos célkitűzése, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja - 16 millió ember - megkaphassa legalább a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Belgiumban továbbra is emelkedik a koronavírus fertőzöttek napi száma. Belgiumban a napi mutató továbbra is kétezer felett van.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszországban megkezdődött a lakosság tömeges védőoltása. A védőoltás önkéntes és ingyenes.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!