Életmód | 2021. 01. 20. – 18:02 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A székrekedés nagyon kellemetlen és igencsak megnehezítheti a hétköznapokat. Állandóan puffadtnak érezzük magunkat, hasunk feszül. Szerencsére vannak természetes módszerek az állapot megszüntetésére.

Székrekedésnek azt nevezzük, amikor heti háromszor kevesebbszer sikerül csak székletet üríteni. Van, akinél csak alkalmanként jelentkezik, de van, akinél krónikussá is válhat. A tünetek közé tartozik a kemény széklet, az erőlködés székelésnél, a hasi fájdalom, a hányinger és a puffadás. Igazán súlyos esetekben a székletet csak külső segítséggel lehet a végbélből eltávolítani. A következő növények segíthetnek enyhíteni a székrekedést - írja a Házipatika.com.

Homoktövis

A homoktövis közismerten enyhe hashajtó, illetve bélirritáló hatású, ezért segít beindítani a bélmozgásokat. Rövid távú használata általában senkinek nem okoz gondot, hosszabb távon azonban hasfájást, illetve az elektrolit-egyensúly felborulását okozhatja, emellett károsíthatja a májat is, így figyeljünk rá, hogy csak alkalmanként vessük be.

Bolhafű

Magas rosttartalma miatt székletlazító hatású és enyhe hashajtó. Gyakran használják krónikus székrekedés enyhítésére - néha más, mesterséges vagy természetes hashajtókkal kombinálva. Egyeseknél allergiás reakciókat, hányingert, hasfájást, hányást válthat ki, de ez szerencsére egyáltalán nem gyakori.

Rebarbara

Ez a zöldség is nagyszerű székrekedés ellen. Hashajtó hatású, viszont mivel tannint is tartalmaz, hasmenés esetén is lehet vele próbálkozni. Rövid távon szorulás ellen is bevethető, ráadásul gyerekek is szívesen fogyasztják.

Szenna

A szennát székrekedés kezelésére is használják, illetve arra, hogy kitisztítsák a beleket bizonyos orvosi beavatkozások előtt. Gyümölcse enyhébb hatású, mint a levele, de csak az előírt ideig, illetve dózisban szabad használni. Szennatea, illetve szennatabletta a legtöbb drogériában és patikában kapható, de ha túl sokáig, illetve túl nagy mennyiségben használjuk, májkárosodást okozhat.

Csúszós szilfa

Stimulálja az emésztőrendszer idegeit, aminek hatására a belekben nyálka képződik, ez pedig segíti a széklet mozgását. Arra azonban érdemes figyelni, hogy használata csökkentheti bizonyos gyógyszerek hatóanyagainak felszívódását.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!