Politika | 2021. 01. 21. – 07:35 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt szerdán elfogadott határozatában az orosz parlament alsóháza.

A törvényhozási kamara állásfoglalásában megengedhetetlennek nevezte "az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését" Az emberi jogok megsértéséről Ukrajnában az orosz nyelv használatára vonatkozó újabb tiltásokkal kapcsolatban című határozatában - írja az MTI.

"Az Állami Duma, tiszteletben tartva az alapvető emberi jogokat és megerősítve elkötelezettségét a nemzetközi jog normái mellett,

mélységes aggodalmának ad hangot az orosz nyelv újabb ukrajnai üldöztetése miatt azzal kapcsolatban,

hogy hatályba léptek a használatára vonatkozó újabb tilalmak" - állt a dokumentumban.

Az orosz képviselők követelték az ukrán hatóságoktól, hogy állítsák le ezt a "rosszindulatú gyakorlatot", amelynek elítélését az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől (PACE), valamint az Európa Tanácstól is elvárják.

A dokumentum emlékeztetett arra, hogy január 16-tól léptek életbe a Petro Porosenko elnökségének utolsó napjaiban elfogadott ukrán nyelvtörvény újabb rendelkezései, amelyek értelmében a szolgáltató szférában az ukrán nyelv az alapértelmezett.

Az ügyfél kívánságára ugyanakkor a személyzet bármely más nyelv használatára áttérhet,

a feliratok, az árcédulák és az étlapok pedig az üzlettulajdonos belátása szerint kinyomtathatók más nyelven is.

A határozat rámutatott, hogy az ukrán törvényhozási gyakorlat megsérti az ország alkotmányának az orosz nyelv szabad fejlődésére és használatára, valamint az anyanyelvi oktatáshoz való jogra vonatkozó rendelkezéseinek.

A képviselők leszögezték, hogy "az oroszajkú lakosság jogaihoz és szabadságjogaihoz,

a honfitársainkhoz való viszonyulás Ukrajnában alapvető az Oroszországi Föderáció állami külpolitikájának meghatározása szempontjából".

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy törvénytelennek nyilvánították Kárpátalján a regionális nyelvekkel kapcsolatos összes döntést. A határozat értelmében ezennel visszavonták az önkormányzatok minden döntését a regionális nyelvek működéséről Kárpátalján.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte keddi hágai tárgyalásain Kajrat Abdrahmanovot, az EBESZ új kisebbségügyi főbiztosát, hogy Kárpátalján is állandó jelleggel legyen jelen a szervezet speciális ukrajnai megfigyelő missziója.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!