Életmód | 2021. 01. 21. – 07:52 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A fokozott verejtékezés, fejfájás és a heves szívdobogás szívbetegséget, hipertóniát, pajzsmirigyzavart és pánikrohamot is jelezhet. Emellett egy ritka, ám súlyos betegséget is: a mellékvesevelő daganatát.

A mellékvesevelő szerepe

A mellékvesevelő a belső elválasztású mirigyek egyike, melynek igen meghatározó szerep jut az ideg-és a hormonrendszer közti kapocs kialakításában.  Adrenalint, noradrenalint és dopamint termel (katekolaminokat), amelyek a stresszhelyzetekhez alkalmazkodást, a megfelelő keringést és a hőháztartást biztosítják, de ugyanúgy hatással vannak a légzésre, a simaizmokra és az anyagcserére is.

Phaeochromocytoma, a mellékvesevelő daganata

Ritka, ám súlyos betegség az úgynevezett phaeochromocytoma, amely a mellékvesevelő daganatát jelenti. Ennek során fokozott hormontermelés figyelhető meg. Sajnos a diagnózist igen nehéz felállítani, mivel tüneteit könnyű más problémákkal összetéveszteni. Jellemzően ugyanis heves szívdobogást, magas vérnyomást, fejfájást, fokozott verejtékezést, sápadtságot, émelygést, gyengeséget produkál, így gyakran pajzsmirigy-túlműködésre, magasvérnyomás-betegségre, szívbetegségre, pánikrohamra gyanakodnak az orvosok.

További lehetséges tünetek:

  • csökkent glükóztolerancia
  • remegés
  • láz
  • kiporosodás

Hogy bebizonyosodjon a probléma fennállása, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A phaeochromocytoma diagnosztikájában a legérzékenyebb és legfajlagosabb laboratóriumi módszer a metanephrin és a normetanephrin meghatározása, amely vérplazmából és/vagy 24 órán át gyűjtött vizeletből történik. Hasznos lehet továbbá a katekolaminok (dopamin, noradrenalin, adrenalin) plazmakoncentrációjának mérése is. Utána képalkotó vizsgálatokra van szükség - mondta el dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Gyógyítható-e a betegség?

Amennyiben diagnosztizálják a mellékvesevelődaganatot, úgy mindenképp műtéti beavatkozásra van szükség, kizárólag gyógyszeres terápia csak az inoperábilis betegeknél jöhet számításba. Szerencsére a daganat eltávolítása teljes gyógyulást hozhat (kivétel, ha áttéteket képzett), ám a mielőbbi kezelés fontos, mert a betegség súlyos szövődményeket okozhat.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!