Kárpátinfo.net


| 2021. 01. 03. – 15:55 |

Ukrajnában január elsejétől gyakorlatilag az összes tarifa ára emelkedett

Pótlólagos kiadásokra kell számítani Ukrajnában 2021-ben. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában január elsejétől gyakorlatilag az összes tarifa ára emelkedett.

Arról, hogy 2021-ben milyen kiadásokra kell számítaniuk az ukránoknak, Oleh Popenko, a Közműfogyasztók Uniójának vezetője beszélt az UBR portálnak.

Fűtés

Ukrajnában új hőszolgáltatási tarifákat hagytak jóvá a 27 hőszolgáltató esetében. Átlagosan a növekedés legfeljebb 25% lesz. Bár például a fővárosi Darnyickij és Dnyiprovszkij kerületek lakói számára a hőszolgáltatás költsége 50% -kal nőtt. A számla 400-500 hrivnyával fog drágulni.

Forró víz

A forró vízszolgáltatás esetében a tarifák  25-30% -kal növekednek, és átlagosan egy számla példáján ez további 90-110 hrivnyát jelent.

Víz és kanalizáció

Vízszolgáltatás és a vízelvezetés ára Ukrajnában december elején drágult. (egyébként az elmúlt 5 évben minden évben drágult). A növekedés átlagosan 22%-ot tett ki. Vagyis 70-80 hrivnyával többet fizetünk a hideg vízért. A szennyvízrendszer esetében a kiadás további 30-40 hrivnyával növekszik.

Földgáz

A földgáz esetében ára korábban már növekedett 30% -kal, azonban januárban további 15 %-kal emelkedett. Összességében ez hozzávetőlegesen 30-40 hrivnya lesz a többemeletes lakóházak lakói számára.

Továbbá, a tarifák növekedése miatt az összes szolgáltatás szállítási díja is emelkedni fog, ami havonta mintegy 100-120 hrivnya többlet kiadást jelent.

Villamosenergia

A villamos energiát illetően a 100 kWh-ig érvényes 0,9 hrivnyás kedvezményes tarifa eltörlése hozzávetőlegesen plusz 70 hrivnyát jelent a kiadásoknál.

Ám ez még nem minden. Április 1-jétől növekedni fog a villanyára azon fogyasztók számára, akiknek a havi fogyasztása meghaladja a 300 kWh-t. Így 1 kWh 3,2 hrivnyába kerül majd, ami havonta 400-500 hrivnyát jelent.

Csupán két olyan szolgáltatás marad, amelynek ára nem emelkedett - ez a házak karbantartása és a szilárd háztartási hulladék elszállítása.

Oleh Popenko szerint már májusban pályázatok készülnek a tömbházak vezetőinek számára, ahol a karbantartási költségek nem kevesebb, mint 30 %-kal emelkednek. Ez a kiadás  körülbelül 100 hrivnya egy 50 négyzetméteres lakásra. A szilárd hulladék elszállításánál legalább 15-20 %-os növekedést tapasztalhatjuk majd- mondta Oleh Popenko.

Összességében a szakértő kiszámította, hogy

a fűtési szezonban a számla 1000 hrivnyával nő, és az év folyamán a számlák további 800-1000 hrivnyával növekednek majd.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!