Közélet | 2021. 01. 03. – 12:02 |
Drágulnak a biometrikus okmányok és 1000 hrivnyával növekedett a minimálbér Ukrajnában: január 2-i hírösszefoglaló

Hirdetés

Ukrajnában drágulnak a biometrikus okmányok; 1000 hrivnyával növekedett a minimálbér Ukrajnában; Lövöldözés volt Ungvár központjában; Az ukránok fele nem tud időben nyugdíjba menni; Tragikus tűzesetek Beregszászban és az Ungvári járásban: Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. január 2-án.

Ukrajnában drágulnak a biometrikus okmányok

Ukrajnában kis mértékben megnő az ID-kártya típusú személyi igazolvány, a biometrikus útlevél, valamint az ideiglenes és állandó tartózkodási hely nyilvántartásba vételének költsége. A közlemény szerint, akik 2020. december 31. előtt kifizették a szolgáltatásokat és beadták kérvényüket, azok régi áron kapják meg a dokumentumokat.

1000 hrivnyával növekedett a minimálbér Ukrajnában

Január elsejétől Ukrajnában a minimálbér 6000 hrivnya lesz. 2021-ben két ütemben emelik  minimálbér összegét: január 1-jétől 5 ezer hrivnyáról 6 ezer hrivnyára, illetve december 1-jétől 6 ezer hrivnyáról 6.5 ezer hrivnyára.

Lövöldözés volt Ungvár központjában

A helyszintre kiérkező járőrök két férfit vettek észre. A férfiak felületes átvizsgálása során a rendőrök egyiküknél fegyverre hasonlító tárgyat találtak. Átvizsgálva a kültéri kamerák felvételeit a járőrök megfigyelhették, ahogy a két férfi lövöldözött.

Az ukránok fele nem tud időben nyugdíjba menni

Az Ukrán Állami Statisztikai Szolgálat adatai alapján az ukrán munkavállalók 20,6% -ának nincs hivatalos munkája, ezért nem fizet járulékot a Nyugdíjpénztárba. Ebből kifolyólag fennáll annak a kockázata, hogy időskori juttatások nélkül maradhatnak. A jelenlegi törvények szerint 2027-ben már legalább 35 éves munkaviszonnyal kell rendelkezni ahhoz, hogy az illető időben kapjon nyugdíjat.

Tragikus tűzesetek Beregszászban és az Ungvári járásban

Halálos áldozatokat követeltek a Beregszászban és az Ungvári járásban bekövetkezett tűzesetek.  Beregszászban egy 85 éves nyugdíjas asszony holttestét fedezték fel a tűzoltók, miközben a kigyulladt házat oltották. Az ungvári járásban található Andrásháza (Андріївка) településen történt történt tűzeset is emberéletet követelt. A helyszínre kiérkező tűzoltók az égő házban sajnos a 41 éves tulajdonos holttestére bukkantak.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!