Gazdaság | 2021. 01. 03. – 09:09 |
A beregardóban élő Hires-Pallagi Barbara az évek során több területen is kipróbálta magát. Útkeresése közben ráébredt arra, hogy a kozmetika az ő világa.

Hirdetés

A nők már ősidők óta sminkelik magukat. Kleopátra az ókorban szemét felül kékkel, alul vízzölddel kontúrozta, száját pirosra festette. Szemöldökét vastagon szénnel feketítette. A középkorban nem sminkelték magukat a nemesség köreibe tartozó hölgyek. A sápadt bőr a törékenység és előkelőség jelképe volt. A XX. századtól a kozmetikaipar elsődleges célja az egészségmegőrzés és a bőr védelme.

A beregardóban élő Hires-Pallagi Barbara az évek során több területen is kipróbálta magát. Útkeresése közben ráébredt arra, hogy a kozmetika az ő világa. Ma már otthonában fogadja szépülni vágyó vendégeit. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Hogyan indult a szakma iránti szeretete?

– Az általános iskolai tanulmányaim után a jánosi líceumba felvételiztem informatika szakra. Azonban rá kellett jönnöm, hogy nem ez a terület az, amelyen majd a jövőben szeretnék érvényesülni. Ekkor gondolkodtam el azon, hogy milyen utat is válasszak. Már gyermekkorom óta szeretek a hajakkal foglalkozni, iskolás koromban is én készítettem el a nővérem frizuráját, emellett próbáltam újdonságokat is kitalálni. Így jött az ötlet, hogy beiratkozzak egy munkácsi szakközépiskolába fodrász szakra.

– Ma mégis kozmetikával foglalkozik.

– Minden ember szereti magát több helyen is kipróbálni, feszegetni határait. A fodrász tanulmányaim után külföldre utaztam szerencsét próbálni. Csehországban dolgoztam, amikor jött az az ötlet, hogy szeretnék a kozmetikával, szempillaépítéssel, sminkeléssel foglalkozni. Hazaérkezésem után beiratkoztam az Afrodita szépségszalonba Fóris Andzselikához, akinél megtanulhattam a szakma alapjait. 2018-tól pedig több szépségszalon munkatársa is voltam. A koronavírus-járvány megfékezéséért hozott döntések után úgy határoztam, hogy otthonomban fogadom a leendő vendégeimet.

– Könnyű volt az indulás?

– Kezdetben igen nehéz volt. Mint minden szakmának, a kozmetikának is megvannak a maga bevált módszerei, ezeket aprólékosan el kellett sajátítanom. Sok gyakorlás szükséges hozzá, de idővel már rutinszerűvé válnak a mozdulatok.

– Milyen az idei trend a sminkelés terén?

– A sminkek általában szezon függőek. Vannak tavaszi, nyári, őszi és téli sminkek, ezáltal változnak a színek. Jelenleg a karácsonyi, szilveszteri időszakot éljük, amikor is a fényes sminkek, a csillámok dominálnak. A barna szín különböző árnyalata az arannyal kombinálva nagyon elegáns és természetes hatást nyújt. A trend azonban nem egy állandó dolog. Egy smink az adott személy stílusától is függ, hogy harsányabb vagy visszafogottabb-e a hölgy.

– Hogyan kezd hozzá egy smink elkészítéséhez?

– Első lépésként felmérem a vendég bőrtípusát, majd megtisztítom a bőrt. Ezt követően felkenem a primert. A primer feltölti a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja, selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt, így készíti elő az arcbőrt a tökéletes alapozáshoz. Majd elkészítem a teljes sminket.

– Egy kozmetikus sosem állhat le a tanulással.

– Ez így igaz, a divat világa folyamatosan változik. Évről évre új technikák jelennek meg, amihez nekünk is igazodnunk kell, ennek érdekében oktató videókat, internetes oldalakat olvasgatok, ahonnan inspirációkat szerzek.

– A visszatérő megrendelői kör kialakítása sem egyszerű feladat.

– Mindig a vendégeim igényeit tartom szem előtt, fontos, hogy ők meg legyenek elégedve a munkámmal. Emellett próbálok valami új dolgot belecsempészni egy-egy sminkbe, ötletekkel szolgálni a vendégeimnek.

– Egy kozmetikusnak mennyire kell jó kommunikációs képességekkel rendelkeznie?

– Azt szoktam mondani, hogy aki ebben a szakmában dolgozik, az félig kozmetikus, félig pszichológus. A vendégeknek egy arcmasszázs vagy arctisztítás, esetleg egy smink relaxációs időszak is. Vannak olyanok, akik szeretik elmondani a problémáikat, az ügyes-bajos dolgaikat, ezáltal meg is könnyebbülnek. Rohanó világunkban fontos, hogy élvezni is tudjuk a pillanatot.

– Személy szerint önnek mit jelent a szakmája?

– Számomra ez egy hobbi, amit nagy örömmel végzek. Mint említettem, több helyen, több ágazatban is kipróbáltam magam itthon és külföldön is, és úgy érzem, hogy megérkeztem, a helyemen vagyok. Ez az, amivel szeretnék foglalkozni.

– Milyen tervekkel vág neki az új évnek?

– A legnagyobb tervem egy saját szépségszalon elindítása, ahol kozmetika, fodrászat, manikűr szolgáltatás is helyet kapna. Emellett szeretném megtanulni a maszkkészítés fortélyait. Egy magyarországi képzés keretében a filmekben látható különböző sminkek, sebek vagy vérzések, halloweeni sminkek elkészítését ismerhetjük meg. Ezek tudása új lehetőségeket kínálna a szakmában.

– Mi pedig továbbá sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 53. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!