Kárpátinfo hetilap


| 2021. 01. 03. – 15:55 |

A bimbóskel tápanyagban gazdag téli zöldségféle. Magas C-vitamintartalma szinte nélkülözhetetlen táplálékká teszi, különösen a téli időszakban, amikor olyan kevés a természetes vitaminforrás.


Hirdetés

A bimbóskel tápanyagban gazdag téli zöldségféle. Magas C-vitamintartalma szinte nélkülözhetetlen táplálékká teszi, különösen a téli időszakban, amikor olyan kevés a természetes vitaminforrás.

A levelek hónaljában fejlődő zárt kis levélrózsákat fogyasztjuk. Párolva köretként, vagy főzelékként egyaránt ízletesek. A bimbóskel fagytűrő, akár a mínusz 12 °C-ot is elviseli, ezért egész télen a kertben maradhat és folyamatosan szüretelhető. A szokásos gondozáson túl a bimbóskel különleges ápolást is igényel, ez a tetejezés. A tetejezéssel a növény felső csúcsi hajtását visszacsípve leállítjuk a hosszanti növekedést, ennek következtében a növény a fogyasztásra szánt levélrózsák növekedésére fordítja energiáit. A rövid tenyészidejű fajtáknál a tetejezést szeptember közepén végezzük el.

A fekete retket leginkább azért szeretjük, mert fitoncid.

Nagyanyáink körében is ezért volt népszerű, csak ők még nem tudtak róla. Milyen jó is nyersen – meghámozva, vékonyra szelve, kicsit lesózva – a szalonna mellé! Ahogy forró húslevesre karikázva sem utolsó! Orrfolyatós időben kettős célt szolgál: finom és gyógyít.

Egy családnak egy négyzetméter retekföld elég is. Nem igényel sok törődést, csak vizet.

Fagyok előtt szedjük fel, tavaszig lehet tárolni fagymentes helyen. S hogy mit is nem tudtak nagyanyáink a fekete retekről? Mi a fene az a fitoncid? Nos, azt jelenti: akadályozza a baktériumok és vírusok szaporodását, pusztítja azokat. Illóolajban (mustárolaj-glikozidok), C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, antioxidáns-tartalma magas.

Főzve, sütve ezekből sokat veszít. Persze ettől még finom nassolni való vagy sültek mellé kiváló köret. Csinálhatunk belőle babbal, lila hagymával, ecettel, pohár kefirrel, nyersen reszelve reteksalátát. Vagy töltsük föl mézzel a kivájt retek belsejét, várjunk egy napot, majd együk ki a mézet, kaparjuk le a retekhordó oldalát. A méz kioldja a retek hatóanyagait, melyek erősítik az immunrendszert, jók rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen, tisztítják az epét, májat. Vigyázni is kell vele: soha ne együk éhgyomorra és magában. Sok ember érzékeny rá, tehát ne fogyassza gyomorhurutos, fekélyes, epés beteg! (S még valami: ne feledjük, a fekete retek szívesen megböffenti a kedvelőit!)

Bodnár István
kertészmérnök


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 53. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!