MTI

| 2021. 01. 04. – 15:30 |

Cáfolta két magas rangú egészségügyi illetékes, köztük Anthony Fauci Donald Trump állítását, miszerint a járvánnyal kapcsolatos halálozási adatok túlzóak

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Cáfolta két magas rangú egészségügyi illetékes, köztük Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa vasárnap este Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi állítását, miszerint a járvánnyal kapcsolatos terjedési és halálozási adatok túlzóak.

Trump azt írta, hogy a „kínai vírus” adatai a járványügyi központ „nevetséges”statisztikai módszerei miatt túlzóak, míg más országok „szándékosan pontatlan és nagyon alacsony” adatokat közölnek - írja az MTI.

A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 20 millió ember kapta már el az új típusú koronavírust,

és csaknem 350 ezren haltak bele a Covid-19-be.

„Ezek a halálozások mind valódiak” – szögezte le Fauci az AB News műsorában, hozzátéve, hogy nem „álhír” az sem, hogy kórházak teltek meg zsúfolásig, az egészségügyi dolgozók pedig teljesítőképességük határára értek.

Megbízhatónak nevezte az adatokat a CNN adásában Jerome Adams szövetségi tiszti főorvos is.

„Közegészségügyi szempontból nincs okom kételkedni ezeknek a számoknak a hitelességében. És az embereknek tudniuk kell, hogy nem csak halálozásokról van szó, hanem a kórházak telítettségéről is.

Fauci és Adams is derűlátóan nyilatkozott arról, hogy bár az oltottsági adatok elmaradnak attól, hogy a kormány 20 millió embert szeretett volna beoltani 2020 végéig, egyre többen kapják meg a védőoltást.

December 14. óta 4,2 millió ember kapta meg az Egyesült Államokban a Covid-19 elleni védőoltást.

„Szerettük volna elérni a 20 milliót, de reményt ad, hogy az elmúlt 72 órában 1,2 millió ember kapta meg az oltást, ami napi átlagban félmillió beadott oltást jelent” – fogalmazott Fauci, hozzátéve: „nem tartunk ott, ahol szeretnénk, ez nem kétséges, de elérhető a cél”, és az oltási kapacitásokat napi egymillióra is fel lehet tornászni.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma már meghaladta a 85 milliót a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy meghaladta a 75 ezret a halottak száma Olaszországban. Az elmúlt 24 órában 347 beteg halt meg a korábbi 364 után.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!