Origo
| 2021. 01. 04. – 20:00 |

A mindennapi fogmosástól a 11 órai kávéig mindannyiunknak több tucat olyan szokása van, amelyek szervesen hozzátartoznak a mindennapjainkhoz

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A mindennapi fogmosástól a 11 órai kávéig mindannyiunknak több tucat olyan szokása van, amelyek szervesen hozzátartoznak a mindennapjainkhoz.

Némelyik remek, például arra ösztönöznek minket, hogy látogassuk az edzőteret; míg mások nem annyira hasznosak, mint például napi egy csomag cigaretta elszívása vagy a pizzéria telefonszámának túl gyakori tárcsázása - írja az Origo.

Egy azonban közös bennük: minél hosszabb időn át gyakoroljuk, annál inkább az életünk szerves részévé válik.

De mi történik akkor, ha egy új szokást szeretnénk beilleszteni a hétköznapokba vagy egy nem kívánt elemet inkább kitörölni onnan?

Mivel szokásainkat hasznos vagy káros magatartásként könyveljük el, ennek megfelelően próbáljuk kialakítani őket. Ilyenkor, egy új esztendő kezdetén ez a gyakorlat még inkább előtérbe kerül.

Sokan fogadalmakat tesznek, hogy új szokást vezetnek be a mindennapjaikba, míg mások pont egy rossz habitustól szeretnének az új esztendő jegyében megszabadulni.

A legtöbb tanulmány szerint egy új szokás kialakításához mindössze 21 napra van szükségünk, ám ez nem teljesen igaz.

Az elmélet Maxwell Maltz plasztikai sebész „Pszicho-kibernetika" című, 1960-ban megjelent könyvéből származik, aki észrevette, hogy a betegeinek körülbelül 21 napra van szükségük ahhoz, hogy megszokják az új arcukat.

Több későbbi tanulmány szerint azonban az ehhez szükséges idő valójában nem ilyen egyértelmű.

Az University College London kutatói 12 hét leforgása alatt 96 ember új szokásait vizsgálva ugyanis megállapították, hogy egy új szokás berögzülése átlagosan 66 nap; de akár 254 napot is igénybe vehet. 

A tudósok legújabb álláspontja szerint tehát ha új magatartást szeretnénk kialakítani, akkor ahhoz legalább két hónapra van szükségünk, ám akkor sem szabad kétségbe esnünk, ha három hétig tart.

De mi történik akkor, ha szeretnénk megszabadulni egy rossz szokástól vagy beidegződéstől?

Kiderült, hogy a kettő (az új szokás rögzítése és a megtörése) meglehetősen szorosan összekapcsolható.

A szokás megtörése azt jelenti, hogy új szokást, egy úgynevezett „pre-potens" választ kell kialakítani
– magyarázza Timothy Pychyl pszichológus a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A válaszadás régi szokása vagy mintája még mindig ott van, mint az idegsejtek válaszmintája az agyban, ám már kevésbé domináns.

Hozzátette: ezért sokkal könnyebb belekezdeni valami újba, mint abbahagyni egy megszokott dolgot anélkül, hogy azt valamilyen más viselkedéssel pótolnánk.

Ez az egyik oka annak, hogy a dohányzásról való leszokást segítő szerek, mint például a nikotinrágó vagy az inhalátorok általában hatékonyabbak, mint a nikotin tapasz
– mutatott rá az egyértelműségre Elliot Berkman idegtudós.

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy egy szokás megszüntetésére nem lehet tipikus időkeretet szabni, mert a megfelelő „recept" a személyiség, a motiváció, a körülmények és a szóban forgó szokás keveréke lesz. Ehhez azonban rengeteg türelemre, kitartásra van szükség. Ahogy arra rámutattak,

a régóta fennálló szokások a szó szoros értelmében vannak beépülve idegi szinten, tehát a viselkedés erőteljes meghatározói. 

A jó hír azonban az, hogy az emberek szinte mindig képesek formálni a megszokásaikat, ha tudatában vannak a szokásaiknak és kellően motiváltak a változásra.

Korábban hírt adtunk arról, hogy magyar kardiológus tarolt a nemzetközi pacemaker versenyen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidensét, Ruppert Mihályt díjazta a nemzetközi zsűri a pacemaker versenyen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy kárpátaljai lány nyerte meg az idei MasterChef show-t. A  MasterChef döntőjében Jana Balog ételeivel többször lenyűgözte a projekt bíráit. 

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!