MTI

| 2021. 01. 05. – 19:00 |

Horvátországban csökkent, Szlovéniában enyhén nőtt az új koronavírus fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Horvátországban csökkent, Szlovéniában enyhén nőtt az új koronavírus fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: bár Horvátországban csökkent a fertőzöttek száma, a válságstáb nem tervezi a járvány megfékezésére hozott korlátozások enyhítését - írja az MTI.

Ezt azzal indokolta, hogy egyre több európai ország vezet be ismét zárlatot,

mert a koronavírus újabb, harmadik hullámától tart.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója kiemelte: a múlt héten 48 százalékkal esett vissza a fertőzöttek száma az országban azt megelőző héthez képest. Az elmúlt két hétben a százezer főre vetített megbetegedések száma 435 volt.

Ezzel Horvátország az ismert fertőzéses esetek számának növekedését tekintve a középmezőnyben foglal helyet az Európai Unióban - tette hozzá.

A sajtótájékoztató után a válságstáb tagjai a kamerák előtt oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával.

Horvátországban eddig 13 798 embernek adták be az oltást, zömében idősotthonok lakóinak.

Az elmúlt 24 órában 1071 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 214 390-et.

Hétfőn 53 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 4179-re emelkedett. Kórházban 2390 beteget ápolnak, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőn 2501-gyel 128 313-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 30 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2868-ra emelkedett.

A koronavírusos betegek közül 1193-an vannak kórházban, 188-an intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: hétfőn nagyon sok tesztet is végeztek az országban. Az ingyenes gyors antigén tesztekből 17,5 ezret, ezek 4,7 százaléka lett pozitív.

Szlovéniában az új esetek száma százezer főre vetítve az elmúlt hét nap adatai alapján 1570, az azt megelőző héten ez a szám 1493 volt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szerbia a koronavírus újabb hullámától tart. A koronavírus újabb hullámára figyelmeztettek szakemberek a karácsonyi és újévi enyhítések után.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma meghaladta a 85,6 milliót a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!