Közélet | 2021. 01. 06. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A hírek szerint miközben Nagy-Britanniában újabb szerrel kezdtek el oltani, addig az Európai Unióban úgy tűnik, hogy nincs elég szérum a koronavírus ellen – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta: Egyelőre folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, de oltóanyagból soha nem elég, ha ennél több érkezne, jobban örülnénk - írja a Hirado.

Magyarország az Európai Unió részeként kötött le oltóanyagokat, és ez alapján érkezik ennyi hazánkba. A kormány több más országgal is tárgyal, ezért az infektológus reméli, hogy a helyzet a jövőben változni fog.

Az előzetes tervek alapján érdemes az oltásokat végezni

A brit helyzet más, mint a hazai, hiszen a mutáns vírustörzs miatt elszabadult a járvány. Az oltások beadásánál, ha a járványhelyzet úgy kívánja, lehet különböző praktikákat alkalmazni, például felezni a beadott dózist, vagy kitolni a második adag beadásának idejét.

A szakértő szerint azonban, ha egy országban engedélyezték egy oltóanyag használatát, akkor érdemes az előzetes tervek alapján végigvinni az oltást, mivel az engedélyezés klinikai vizsgálatokon alapul, és a vakcina hatékonyságát is ezek alapján mérik le. A járványhelyzet persze ezt felülírhatja, de hazánkban ilyen helyzet nem áll fenn.

Kiemelkedő védelmet nyújt a vakcina, gyenge mellékhatásokkal

Már 12 ezer oltást adtak be eddig, ezekből már lehet következtetéseket levonni – jelentette ki Szlávik János. A mostani oltóanyag a hazánkban eddig használt oltóanyagokhoz képest nagy különbséget nem mutat, tehát „helyi reakciókat”, azaz bőrpírt, izomfájdalmat nagyon kismértékben okoz.

Az első adag beadása után néhány héttel már ad némi védelmet, de a második adag beadása utáni nyolcadik napon alakul ki a 90 százalék fölötti védelem, ami kiemelkedőnek számít.

A korlátozó intézkedések a mutáns vírus ellen is hatékonyak

A mutáns vírus megjelenése annyit jelent, hogy a vírus hatékonyabban terjed, de a maszkhasználat, a távolságtartás, a fertőtlenítés emiatt nem veszíti értelmét. A továbbiakban is szükség lesz a szigorú korlátozó intézkedésekre, már pusztán a mutáns vírus megjelenése miatt is, bár Magyarországot ez a vírustörzs egyelőre nem érinti.

Még valameddig ki kell tartanunk bizonyos intézkedésekkel ahhoz, hogy talán nyárra vagy őszre fellélegezhessünk, ehhez viszont az kell, hogy sokan jelentkezzenek a védőoltásra – jelentette ki Szlávik János.

Hozzátette, a védőoltás nemcsak a vírus, hanem a félelem ellen is hatékony fegyver. A járványnak nagyon nagy pszichés hatása van a társadalomra, és az oltás ezen is tud segíteni.

Mire számíthatunk?

Minden ország maga dolgozza ki az oltási stratégiáját, de általánosságban mindenhol először az egészségügyi dolgozók, majd a szociális szférában dolgozók és a veszélyeztetettek kapják meg először a vakcinát. Magyarország az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján dolgozik, tehát az egészségügyi dolgozók után a veszélyeztetetteket és az időseket oltják majd be.

Remélhetőleg több millió oltás érkezik majd Magyarországra, és talán nyárra, de legkésőbb őszre valóban fellélegezhetünk – hangsúlyozta az infektológus.

A jövőre vonatkozóan nehéz megbecsülni, hogy mire kell számítani, de az kijelenthető, hogy a maszkhasználat jó ideig velünk marad. Szlávik János szerint a vírus tartogat még „meglepetéseket”, de az oltás a szakemberek szerint a mutáns törzsek ellen is hatékony. A kutatók rendkívül éberen figyelik a vírus változásait, ami ellen szerencsére már elég sok fegyver van a kezünkben, úgyhogy ez az év egészen biztosan nem úgy fog lezajlani mint a tavalyi – zárta a beszélgetést Szlávik János.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy megérkezett a harmadik vakcinaszállítmány Magyarországra. Az oltóanyagot mínusz 80 Celsius-fokra hűtve szállították.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ausztriában is felütötte fejét a mutáns brit koronavírus. Január 24-ig meghosszabbította a koronavírus miatti korlátozásokat, köztük a kijárási tilalmat az osztrák kormány.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!