Életmód | 2021. 01. 07. – 09:47 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A cink fontos eleme az egészséges táplálkozásnak, mivel szükséges a sejtek és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Éppen ezért cinkhiány esetén mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő bevitelről, illetve pótlásról!

A prevention.com összeállítása azokat a jeleket sorolja fel, amelyek kapcsán felmerülhet a gyanú, hogy szervezetünkben nincs elegendő cink - írja a Házipatika.com.

Krónikus betegségünk van

Diabétesz, Alzheimer-kór, a teroszklerózis, autoimmun, vagy öregedéssel összefüggő betegségek - a cinkhiányhoz mindnek köze van. Kutatások szerint ennek az az oka, hogy a cink kulcsszerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében és a sejtek egészséges növekedésében. A tartós cinkhiány tehát növeli az oxidatív stresszt és a gyulladások kialakulásának esélyét a szervezetben, ami betegségek kialakulásához vezethet.

Gyakran kapunk el fertőzéseket

Mivel a cinkhiány gyengíti az immunrendszert, ezért szintén gyanús lehet, ha sokszor vagyunk betegek, náthásak, és szinte sosem kerülnek el minket a vírusos és bakteriális fertőzések.

Szokatlanul erős hajhullás

Az elvékonyodó és kihulló hajszálak is okot adhatnak arra, hogy ellenőriztessük a cinkszintünket, mivel a cinkhiány hajvesztést is okozhat. Fontos azonban tudni, hogy az ilyesmihez nagyon alacsony cinkszint kell, és általában ilyenkor már más tünetei is vannak az állapotnak, mint például a hasmenés, impotencia, bőr- illetve szemproblémák.

Csökkent szaglás és ízlelés

A cinkhiányban szenvedők azt tapasztalhatják, hogy másnak érzik az italok és az ételek korábban megszokott ízeit. Különösen a hatvan év felettiek érintettek a dologban. Fontos azonban kizárni, hogy a tünetet biztosan cinkhiány okozza-e, és nem például valamilyen rendszeresen szedett gyógyszer, aminek ez az egyik mellékhatása.

Hallásproblémák

Egy kutatás során, amiben százan vettek részt, az derült ki, hogy a nagyothallóknak 12 százalékkal alacsonyabb volt a cinkszintjük a többiekénél. Szakértők szerint a két tényező közötti kapcsolat oka az lehet, hogy a cink gyulladásgátló hatásai miatt képes csökkenteni a belső fülben az oxidatív stresszt.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!