Közélet | 2021. 01. 08. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Spanyolországban meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta igazolt koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt több mint hatezer új esetet diagnosztizáltak, és a regisztrált esetszám több mint 42 ezerrel emelkedett - írja az MTI.

Az elmúlt egy hétben 530-an hunytak el, a halálos áldozatok száma elérte a 51675-öt.

Az országban átlagosan százezer emberből 321-en fertőzöttek, ami a járvány terjedésének közel egy hónapja tartó fokozódását mutatja.

A járvány terjedése miatt a tartományok sorra vezetnek be újabb korlátozásokat. Például Extremadurában bezárták a vendéglátóhelyeket és a nem létfontosságú szolgáltatásokat azokon, az ötezernél több lakosú településeken, ahol az esetszám meghaladja az 500-at százezerre vetítve.

A tartomány átlaga ennél magasabb, a fertőzöttek aránya 716 százezer emberből.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentése szerint a jövő hét második felében érkezhet meg Spanyolországba az első szállítmány a Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni védőoltásából.

A dél-európai ország másfél hónap alatt 600 ezer adag vakcinát kap a cégtől, amellyel 300 ezer embert tudnak beoltani, mivel két dózis szükséges a megfelelő immunitás eléréséhez.

A már használatban lévő, Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett oltóanyaggal eddig több mint 207 ezer embert oltottak be

- tájékoztatott weboldalán a minisztérium.    

A madridi autonóm tartomány kormánya vizsgálatot indított, mivel sajtóhírek szerint egy valdemoroi idősotthonban olyanokat is beoltottak, akik egyelőre nem jogosultak a vakcinára. Az első körben az otthonok lakói és dolgozói kaphatnak oltást.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Olaszországban a halottak száma túllépte a 76 ezret. A tavaly február óta elhunyt betegek száma alig két napja, január 3-án lépte át a 75 ezres küszöböt, azóta majdnem pontosan további ezren veszítették életüket.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ismét leszállhatnak az Egyesült Királyságból érkező repülők Magyarországon. Szerdától feloldották a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légi járművek leszállási tilalmát Magyarországon.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!