Politika | 2021. 10. 01. – 15:00 |
Svájc azért nem írta alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet, mert kulcsfontosságú kérdésekben nem tudott megállapodni az Unióval. Fotó: Internet

Hirdetés

A svájci parlament megszavazta csütörtökön azt a jogszabályt, miszerint az ország több mint egymilliárd eurót ad az Európai Unió tagországainak, megenyhítendő őket azért, hogy májusban megszakította az EU-val az éveken át folyt tárgyalásaikat a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről.

A törvényt napközben jóváhagyta a svájci parlament felsőháza, majd este az alsóház is nagy többséggel - írja az MTI.

Svájc azért nem írta alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet, mert kulcsfontosságú kérdésekben nem tudott megállapodni az Unióval. 

Közölte ugyanakkor, hogy reméli, a továbbiakban is megmaradnak vele a szoros kapcsolatok,

hiszen már több mint száz kétoldalú megállapodást kötöttek.

A svájci parlament most is hangsúlyozta, hogy az rszág továbbra is az EU megbízható partnere akar lenni. 

Ignazio Cassis külügyminiszter azt mondta: a pénzadománnyal nem egyes tagországok költségvetésének bevételi oldalához akarnak hozzájárulni, hanem bizonyos programokat akarnak belőle finanszírozni, elsősorban olyanokat, amelyek az EU-hoz 2004-től kezdődően csatlakozó 13 ország javát szolgálják.

A felek egyebek között azért nem tudtak megállapodni, mert Svájc szerint az EU-szabályok diszkriminálják a zürichi tőzsdét, valamint nem sikerült lefektetni az egységes uniós piacon való jelenléti jogi kereteit és az esetleges nézeteltérések rendezésének módját.

Pedig Svájcnak az Európai Unió a legfontosabb gazdasági partnere.

Ezenkívül a megállapodás értelmében a svájci állampolgárok ugyanolyan feltétellel jelenhettek volna meg az uniós munkaerőpiacon, mint az EU-állampolgárok, viszont

Bern nem akarta engedni, hogy az uniós állampolgárok is szabadon hozzáférjenek a svájci munkaerőpiachoz. 

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.