HáziPatika.com

| 2021. 10. 01. – 10:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A stressznek kulcsfontosságú szerepe lehet hajunk őszülésében.

A szakértők már régóta tudják, hogy a stressz és az őszülés között van kapcsolat, a Harvard Egyetem kutatása azonban még alaposabban megvizsgálta ezt az összefüggést. A kezdeti vizsgálatok során a kortizol nevű stresszhormont figyelték meg, amelyet ijedtség, félelem és feszültség nyomán termel az emberi szervezet. Ez egy fontos testi funkció, ám a tartósan megemelkedett kortizolszint számos betegség kialakulásának kockázatát fokozhatja - írja a Házipatika.com.

Nem a kortizol áll a háttérben

Végül kiderült, hogy nem a kortizol, hanem leginkább a szimpatikus idegrendszer van hatással az őszülésre. Az ide tartozó idegek testszerte megtalálhatók, többi között a hajhagymák belsejében is. Stresszreakció esetén az idegek olyan anyagokat - például norepinefrint - bocsátanak ki, amelyek idő előtt aktiválják a pigmenttermelő sejteket, így a haj "tartalék" festékanyagai kifogynak. Az eredmények a kutatókat is meglepték. "Néhány nap alatt eltűntek a pigmenttermelő sejtek. Ha pedig eltűnnek, a pigmenteket nem lehet regenerálni, a károsodás végleges" - magyarázta Ya Chien Hsu, a tanulmány vezető szerzője.

Sokszor azonban nem a stressz az egyetlen - és nem is a legfőbb - oka az őszülésnek. Legtöbbször egyszerűen a genetika áll a háttérben. Az őszülést a hajhagymákban található melanociták, vagyis pigmentsejtek elvesztése okozza. Ez a természetes öregedési folyamat része, és jelen pillanatban nem létezik olyan kezelés, amely visszaállíthatná ezeket a sejteket, illetve melanin nevű festékanyag termelését. Tehát főként a genetikai tényezők határozzák meg, hogy ki mikor kezd őszülni, és orvosilag semmit sem lehet tenni annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a környezeti tényezők - például a stressz - ne játszhatnának szerepet a folyamatban.

További rizikófaktorok

A dohányzás például a korai őszülés egyik ismert rizikófaktora. Ha tehát leszokunk, máris sokat tettünk azért, hogy kicsivel később kezdjenek megjelenni az ezüst színű hajszálak. Az őszülést gyorsíthatja még a fehérje, a B-12 vitamin, a réz és a vas hiánya, valamint az oxidatív stressz is. Szakértők szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás, a B-vitaminos táplálékkiegészítők szedése és az erős napfény kerülése is segíthet abban, hogy kicsivel később kezdjünk őszülni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés