Közélet | 2021. 10. 01. – 08:52 |
Ukrajnának reálisan fel kell mérnie az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségeit jelenleg, és folytatnia kell a munkát - fejtette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter. Fotó: Internet

Hirdetés

Kuleba: Brüsszel már nem a régi; Az EU eltörölheti Ukrajna vízummentességét; Kuleba: Mindig visszavágunk, ha megsértik nemzeti érdekeinket; Szijjártó: Ukrajna fellépése súlyos támadás Magyarország szuverenitása ellen; Elnöki Hivatal: Már az év végén találkozhat Zelenszkij Putyinnal, mert a Kreml elkezdett alkudozni. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. szeptember 30-án.

Kuleba: Brüsszel már nem a régi

Ukrajnának reálisan fel kell mérnie az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségeit jelenleg, és folytatnia kell a munkát - fejtette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter. Az Európai Unió nehéz időket él, és Brüsszel már nem a régi. A megváltozott körülmények alapján Ukrajnának valóban mérlegelnie kell az uniós csatlakozás lehetőségeit - jelentette ki Kuleba. Kuleba szerint sok a probléma az európai integráció a balkáni országok számára, mivel már rég megígérték nekik az EU -tagságot.

Az EU eltörölheti Ukrajna vízummentességét

Néhány uniós tagállam felvetette a vízummentesség megszüntetésének lehetőségét több ország, többek között Ukrajna, Moldova, Grúzia és a Nyugat-Balkán országaival szemben. A kérdés a gyakori jogsértések miatt merült fel, mivel ezen országok állampolgárai a vízummentességet használják az illegális tartózkodáshoz az EU-ban, és az alaptalan menedékkérelmek benyújtásához. A forrás szerint szeptember 27-én kelt egy belső uniós dokumentum, amelyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nyugat-balkáni látogatása során tettek közzé.

Kuleba: Mindig visszavágunk, ha megsértik nemzeti érdekeinket

Ukrajna barátságos Magyarországgal, de mindig visszavág, ha megsértik nemzeti érdekeit - közölte Dmitro Kuleba külügyminiszter kommentálva a budapesti kapcsolatok feszültségét, miután a magyar fél aláírta a szerződést az orosz Gazprommal. Kuleba hangsúlyozta, hogy kiáll a barátság és az együttműködés mellett. Elmondása szerint Magyarország és Ukrajna folyamatosan kemény kijelentéseket tehet, de ez egy nagy politikai játék része.

Szijjártó: Ukrajna fellépése súlyos támadás Magyarország szuverenitása ellen

Súlyos támadást jelent Magyarország szuverenitása ellen, hogy Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult a napokban aláírt magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés ügyében - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcája közleménye szerint szerdán Prágában. Szijjártó Péter kiemelte, hogy ez szuverenitási kérdés, továbbá rámutatott, hogy nem Magyarország az egyetlen Európában, amely hasonló szerződést kötött Oroszországgal.

Elnöki Hivatal: Már az év végén találkozhat Zelenszkij Putyinnal, mert a Kreml elkezdett alkudozni

Volodimir Zelenszkij elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin találkozója már 2021 végén vagy legkésőbb a jövő év legelején létrejöhet az ukrán fél feltételei mellett, a Kreml ugyanis már alkudozásba bocsátkozott Kijevvel. A jelentés szerint az informátor a kiadványnak elmondta, hogy a Kreml nem akarja, a Krím és Donbász kérdése napirendre kerüljön az elnöki csúcstalálkozón. Azonban Zelenszkij hivatalában mégis úgy gondolják, hogy minden téma felvethető lesz a tárgyaláson, mert a Kreml már alkudozásba bocsátkozott a napirendről – tette hozzá.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.