Kultúra | 2021. 10. 01. – 10:50 |
A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a magyar népmese napja alkalmából idén immáron ötödször szervezett mesemondó versenyt Beregszászban. Fotó: Kovács Erzsébet    

Hirdetés

Az ember életében a mese mindenkor fontos szerepet játszott és játszik. Ha a gyermeket altatjuk, vagy ha sír, ha beteg – mesélünk neki. Mesélünk és megnyugszik. Közben mi is elfelejtjük a napi gondokat. Szurkolunk a legkisebb királyfinak, a szerencsét próbáló szegény legénynek, és együtt örülünk, ha minden jól végződik. S ez bizony gyakran megtörténik, mert a mese az a hely, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát, ahol mindig győz az igazság. Amire egyébként az életben is vágyunk.

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a magyar népmese napja alkalmából idén immáron ötödször szervezett mesemondó versenyt Beregszászban. Az eseménynek ezúttal a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, illetve a Fedák Sári Kulturális Központ adott otthont szeptember 30-án. Ahol a szép számú megjelenteket a Rákóczi Főiskola Kokas Erzsébet vezette Cibere Néptáncegyüttesének bemutatója köszöntötte, akik népi játékokat mutattak be.

A résztvevőket a szervezők nevében Molnár Krisztina üdvözölte és kívánt számukra élményekben gazdag mesenapot. Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a magyar népmese lélekformáló szerepét emelte ki. Hangsúlyozta: a mese, ez a legalapvetőbb irodalmi műfaj segít megismerni a világot és birtokba venni azt. A mese erősíti a közösséget, fontos identitásfejlesztő eszköz.

Egy élvezetes mesemondással Bak Dávid mesemondó alapozta meg a hangulatot, majd a 120 jelentkező négy csoportban mutatta be, milyen rátermett mesemondó is ő. A szakmai zsűri figyelembe vette a meseválasztást, a szép, ízes beszédet, a művészi teljesítményt, és a következő döntést hozta.

Az 5-8 évesek korcsoportjában Baranyi Maximilián (Haranglábi Oktatási-Nevelési Komplexum) bizonyult a legjobb mesemondónak. Második lett Végh Lilien (Gáti Kovács Vilmos Líceum), a harmadik helyen pedig Lukán Anna (Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolа) végzett.

A 9–10 évesek kategóriájában a Dédai Gimnázium diákjai taroltak. Itt Turi Eszter állhatott fel a képzeletbeli dogobó legfelső fokára, második helyet Fazekas Petra, a harmadikat pedig Vascsák Áron érdemelte ki.

A 11–13 évesek között Demeter Hanna (Szernyei Gimnázium) diadalmaskodott. Őt követte Pufler Szilárd (Viski Kölcsey Ferenc Általános és Középfokú Tanintézmény)  és Szabó Szófia (Ficseri Gyermekstúdió).

A legnagyobbak között (14–20 év) Sinkó Mirjám (Nagyberegi Református Líceum) végzett az első helyen. Második lett Hánka Dávid (Viski Kölcsey Ferenc Általános és Középfokú Tanintézmény), a harmadik pedig Dávid Csilla (Zápszonyi Gimnázium).

A mesemondó verseny minden résztvevője emléklapot kapott, a dobogós helyezést elértek pedig oklevelet és ajándékutalványt vehettek át kimagasló teljesítményük elismeréseként.

A mesemondást követően, az eredményhirdetésre várva is nagyszerűen telt az idő: Kalanics Éva segítségével különböző mesefigurákat készítettek a gyerekek, amit haza is vihettek.

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 40. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.