Politika | 2021. 10. 01. – 14:30 |
A tengeralattjáró-ügy miatt egy hónappal elhalasztják az Ausztrália és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalások eredetileg október 12-ére kitűzött 12. fordulóját. Fotó: Internet

Hirdetés

A tengeralattjáró-ügy miatt egy hónappal elhalasztják az Ausztrália és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalások eredetileg október 12-ére kitűzött 12. fordulóját - közölte pénteken egy Canberrában szolgálatot teljesítő, meg nem nevezett uniós tisztségviselő.

A halasztás tényét megerősítette Dan Tehan ausztrál kereskedelmi miniszter, de az okát nem jelölte meg - írja az MTI.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia - Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül - szeptember 15-én biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven.

Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. 

Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között, és Párizs konzultációra hazahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Az Európai Unió pedig közölte, hogy szolidáris Franciaországgal az ügyben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyenesen megkérdőjelezte, hogy az unió meg tudja kötni a szabadkereskedelmi megállapodást Ausztráliával.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.