Karpat.in.ua
| 2021. 10. 01. – 14:23

Az orosz Gazprom állami gázvállalat leállította a földgáz szállítását Magyarországra Ukrajnán keresztül, amihez joga van, de továbbra is fizetnie kell, a lekötött mennyiségnek megfelelően – közölte Jurij Vitrenko, a Naftohaz állami gázvállalat vezérigazgatója pénteken Facebook-oldalán, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Vitrenko bejegyzésében azt írta:

a Gazprom annak ellenére állította le a Magyarországra irányuló földgázszállítást Ukrajna területén keresztül, hogy előre lekötötte a tranzitálandó gázmennyiséget.

Mint jelezte, a Gazpromnak a tranzitszerződés alapján jogában áll leállítani a lekötött mennyiség tranzitját, de a „vidd vagy fizess” elv alapján fizetnie kell a szerződött mennyiség után.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a Magyarországra irányuló tranzitszállítás leállítása jól mutatja, hogy mi következik az Északi Áramlat-2 orosz–német földgázvezeték beindítása után, ha Moszkva nem enged harmadik felet az Ukrajnán át történő gáztranzithoz.

Mint hírportálunk ma beszámolt róla, Szerhij Makogon, az ukrán gázszállító rendszert (GTSZ) fenntartó vállalat igazgatója kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna megkerülésével elkezdte a gázszállítást Magyarországra,

vagyis az orosz Gazprom állami gázvállalat a szállítási útvonalak monopolizálásával megkérdőjelezi az európai uniós gázpiac működésének alapelveit.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek