Mozaik | 2021. 10. 10. – 09:00 |
Kanadai kutatók a kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen csoportját azonosíthatták a Csendes-óceánban. Fotó: Internet

Hirdetés

Kanadai kutatók a kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen csoportját azonosíthatták a Csendes-óceánban.

Több tulajdonságuk is eltér a jól ismert gyilkos bálnákétól: nem a partvidéken, hanem a mélytengeri kanyon környékén vadásznak, és hívóhangjuk is egészen egyedi – írja a Fox News amerikai hírportálra hivatkozva az Origo.

A jelentésben a tudósok összesen 100 000 fényképet elemeztek, az eredmények alapján pedig 150 tagját azonosították az újonnan felfedezett orkacsoportnak.

Az is kiderült, hogy képesek igen nagy testű emlősöket elejteni: játszi könnyedséggel levadásszák például a szürke bálnák borjait.

A Brit-Kolumbiai Egyetem szakértője, Josh McInnes szerint az újonnan megfigyelt kardszárnyú delfinek a vándorló, kevésbé szervezett csoportokban vadászó, úgynevezett tranziens orkákból válhattak ki. 

Rokonaikkal ellentétben nem a part menti vizekben vadásznak, inkább a mélyebb tartományokat preferálják, és a hívóhangjuk is jóval magasabb. 

A kardszárnyú delfinek (Orcinus) nemének csupán egyetlen ma élő faja (Orcinus orca) ismert. Ahhoz, hogy a szakértők eldöntsék, új fajt fedeztek-e fel, további kutatómunka szükséges. A bizonyítékok elemzése folytatódik.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.