HáziPatika.com

| 2021. 10. 10. – 14:02 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Távol-Keleten már évszázadok óta ismeretes a ginzeng. Miért érdemes nekünk is kipróbálni ezt a gyógynövényt?

A ginzeng gyökér a távol-keleti országokban komoly tiszteletnek örvend, a leghatékonyabb egészségmegőrző növényként tartják számon. Európába a XVIII. században jutott el, azonban komoly összegeket kellett letennie annak, aki használni akarta a gyógynövényt, ugyanis ára az aranyéval vetekedett. A húsos gyökerű növény az árnyékos helyeket kedveli, napos, meleg helyeken nem terem. Maga a növény 6-7 éves korára éri el azt az állapotot, amikor már érdemes begyűjteni, hatóanyagait a gyökérből nyerik ki, amelyet porrá őrölnek - írja a Házipatika.com.

Miért értékes a ginzeng?

A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav és peptidek. Számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, úgy, mint, A-, E-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamin, folsav, mangán és cink.

Mire használható?

A hagyományos kínai orvoslásban energizáló hatása miatt alkalmazzák elsősorban, azonban potencianövelőként is ismeretes. Hat a hormonháztartásra és a vérkeringésre is, így növeli a szexuális vágyat is. Élénkítő szerepe a koffeinével vetekszik, de nem olyan hirtelen következik be a hatás, inkább fokozatosan érezzük azt. Fokozatos alkalmazásával érhetjük el a kívánt állapotot, azonban ez a kúra soha ne tartson 10 hétnél tovább, mert ezt követően mellékhatások is érződhetnek. Koffeinnel egy időben pedig soha ne fogyasszuk, ugyanis rossz hatással lesz a gyomor- és bélrendszerre.

Ugyanez igaz akkor is, ha anyagcsere-fokozó hatása miatt szeretnénk alkalmazni, azonban fontos tudni, hogy terhesség, szoptatás, magas vérnyomás és szívritmuszavar esetén kerülendő az alkalmazása. Étvágytalanság esetén is használhatjuk, de erősíti az immunrendszert és javítja az emlékezőképességet is.

Így alkalmazzuk

Főzet formájában: napi 2-3 alkalommal igyunk fél, egy csésze főzetet. Ehhez 10 gramm gyökeret 20 percig forraljunk 6 deciliter vízben.Hogyan alkalmazzuk a ginzenget?
Szirup formájában: 450 gramm cukrot, vagy mézet, adjunk a normál főzethez, majd 5-10 percig főzzük.
Tea formájában: fél liter vízben forraljunk 6-10 vékony karikát, majd 5 percig pihentessük.
Tabletta, kapszula formájában is beszerezhető.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés