Gazdaság | 2021. 10. 10. – 14:44 |
A nemrég nyílt Donum4U üzlet egyedi, magyar nyelvű felirattal ellátott fa és egyéb ajándéktárgyakkal, valamint más egyébbel várja vásárlóit. A vállalkozás egyik tulajdonosával, Tarpai Ferenccel beszélgettünk.

Hirdetés

Kárpátalján magyarnak lenni nem könnyű dolog. S ezt tapasztaljuk akkor is, ha magyar felirattal ellátott ajándéktárgyakat szeretnénk vásárolni. Pár évvel ezelőtt egészen kuriózumnak számított egy-egy bögre, kulcstartó, párna, melyen anyanyelvünkön olvashattunk humoros vagy épp érzelmes idézeteket. Mára már egyre több internetes felületről rendelhetünk egyedi, személyre szóló tárgyakat. Ha azonban a boltban való shopingolást választjuk, Beregszászban ezt is megtehetjük. A nemrég nyílt Donum4U üzlet egyedi, magyar nyelvű felirattal ellátott fa és egyéb ajándéktárgyakkal, valamint más egyébbel várja vásárlóit. A vállalkozás egyik tulajdonosával, Tarpai Ferenccel beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Meséljen magáról!

– Benében születtem, ma is ott élek. Tanulmányaimat szülőfalumban kezdtem, majd a Beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskolában érettségiztem. Vállalkozói családba születtem, szüleim Benében egy pékséget üzemeltettek. Szabadidőmben sokszor segédkeztem nekik, a kiszállításért voltam felelős. Ezért úgy döntöttem, hogy felvételizek a Nyíregyházi Egyetem gazdálkodás és menedzsment képzésére, hiszen valami olyat szerettem volna tanulni, amelyet később hasznosítani tudok.

– Majd saját vállalkozásba kezdett…

– Különböző okok miatt be kellett zárnunk a pékséget, ekkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy mit is csinálnék szívesen. Mindig is érdekelt a barkácsolás, a famegmunkálás, az internet világa pedig tele van szebbnél szebb ilyen ajándéktárgyakkal. Sokat olvastam a témában, hogyan és milyen technikával készülnek ezek a tárgyak. Mikor már jól beleástam magam az előállítás módszereibe, vásároltam egy lézervágó gépet, a többi már történelem…

– És nyitottak egy ajándékboltot is.

– Kezdetben otthon készítettem az ajándéktárgyakat, majd kiszállítottam a megrendelőimnek, ami sokszor nehézségekbe ütközött. Ezért mindig is szerettem volna egy boltot, ahol a vásárlók kedvükre válogathatnak. Sógorom, Lengyel György – aki tolmács és fordító – szintén egy helyiséget keresett a fordítóirodája számára, ezért úgy gondoltuk, hogy ötvözzük kettőnk tevékenységét egy üzletben. Így született meg 2020-ban a Donum4U bolt, melynek a neve azt jelenti: ajándékok csak neked – hiszen egyedi, személyre szóló tárgyakat készítünk.

– Milyen nehézségekkel találták magukat szembe?

– Kezdetben meg kellett tanulnom az eszközök kezelését, amely nem egy egyszerű feladat. Emellett ki kellett alakítanom a stílusomat, meg kellett ismertetnem a termékeimet a vásárlókkal. Ez mind-mind időigényes feladat. Majd a megfelelő bolt megtalálása sem ment könnyedén, de úgy hiszem, közösen le tudtuk győzni a felmerülő nehézségeket.

– Milyen kínálattal várják a vásárlókat?

– Ajándéktárgyak terén széles a palettánk. Ilyenek az egyedi felirattal, névvel ellátott bortartók, kulcstartók, különleges alkalmakra – ballagás, születésnap, keresztelő, esküvő – készített asztali díszek. Emellett gravírozott tollakat, öngyújtókat, fényképpel ellátott bögréket, pólókat, párnákat kérhetnek tőlünk. Igyekszünk tudásunk legjavát nyújtani, és bármit elkészíteni, amit a megrendelő kér. Igényeiket az üzletben is elmondhatják, vagy közösségi oldalunkon is megtalálhatnak. Mint említettem, fordítóirodaként is működünk, így ezzel kapcsolatban is felkereshetnek minket.

– Mi volt a legemlékezetesebb, amit készített?

– A legtöbbször magyar és ukrán nyelvű feliratokkal ellátott tárgyakat készítek, azonban volt már lehetőségem angol vagy német nyelvű szöveggel kiegészült ajándék elkészítésére, melyet Amerikában vagy Németországban élő szeretteiknek adtak a megrendelők. Megtisztelő és felemelő érzés, amikor nemcsak itthon, de külföldön is az általam készített tárgyak díszítik az otthonokat.

– Ajándékok mellett könyvek is kaphatóak az üzletben.

– Egy bolt kínálatát mindig bővíteni, frissíteni kell. Jött egy lehetőség, miszerint Magyarországról szállítanának könyveket hozzánk, mi ezt el is fogadtuk, és örömmel látjuk, hogy egyre több könyvszerető vásárlónk akad. Vannak darabok, amelyeket helyben meg lehet vásárolni, az egyedi igényeknek pedig rendelés útján tudunk eleget tenni. Különböző tematikájú könyveket igyekszünk beszerezni, hogy bárki megtalálhassa a kedvére valót, emellett néhány kárpátaljai szerző művei is megtalálhatóak nálunk.

– A karantén nehézségei önöket sem kímélte…

– Nem volt egyszerű évünk, ezt be kell valljam. Tavaly nyitottuk meg a boltot, a karantén intézkedések árnyékában. Örömmel látjuk, hogy mióta enyhültek a szigorítások, egyre többen térnek be hozzánk, akik szeretnék megajándékozni rég nem látott szeretteiket, vagy csak egy jó könyvet olvasni. Reméljük, a következő évek könnyebbséget hoznak.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Nagyon szeretem a munkámat, az alkotás egyben szabadság is. Számomra ez egy jó hobbi is, ahol kiélhetem a kreativitásomat. Igyekszem maximálisan megfelelni az igényeknek, valamint fejleszteni a tudásomat, újabb és újabb technikákat elsajátítani.

– További tervek…

– Szeretném még több áruval bővíteni a boltot, és még inkább fejleszteni a tudásomat. Terveim között szerepel még egy lézervágó gép beszerzése, melynek segítségével gyorsabban és könnyebben előállíthatók az ajándékok.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 40. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.