Mozaik | 2021. 10. 11. – 14:00 |
Japán kutatóknak sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk a világ legdrágább marahahúsának számító márványos wagyu marhahúst. Fotó: Internet

Hirdetés

Japán kutatóknak sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk a világ legdrágább marahahúsának számító márványos wagyu marhahúst.

A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik - írja az MTI.

Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek. 

A tudósok közleménye szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.

Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarha őssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani.

A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot.

"Ha képesek vagyunk gyorsan sok húst előállítani, akkor van esély arra, hogy jobban tudjuk kezelni a jövőben az élelmiszer- és fehérjehiány problémáját" - magyarázta a tudós. 

A húsiparral kapcsolatos környezetvédelmi és etikai aggályok miatt megnőtt a növényi alternatívák és a laboratóriumban előállítható húsok iránti érdeklődés. 

Macuszaki elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bionyomtatást és a laboratóriumi tenyésztési technikát az emberi gyógyításban, például a sérült izmok pótlásában is fel lehet majd használni.

Egyetlen grammnyi wagyu hús laboratóriumi előállítása ma még 10 ezer jenbe (28 ezer forintba) kerül, de mint a tudós hozzátette: az eljárás nagyobb automatizálásával az ár olyan szintre csökkenhet, hogy öt éven belül bárki számára elérhető lehet a piacon.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.