Kultúra | 2021. 10. 11. – 10:55 |
Október 1-e a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kórral szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Október 1-e a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kórral szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Ehhez a kampányhoz csatlakozott a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága is, akik szakmai teadélutánt szerveztek, melynek keretében orvos és a betegségen átesett érintett segítségével az önvizsgálat, a rendszeres szűrővizsgálat, a korai felismerés fontosságára próbálták felhívni a figyelmet.

A résztvevőket Horváth Gabriella rózsahölgy, majd Sarkadi Gábor, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszöntötte. Mező Dianna, a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társaságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők gondoskodó szeretete nagyon fontos szerepet játszik a család összetartásában, és ha ő megbetegszik, egy család omolhat össze. Éppen ezért fontos, hogy különösen figyeljünk egészségünkre, rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra, hogy megelőzhessük a bajt, mondta.   

Dr. Teigler Izabella beregszászi szülész-nőgyógyász rezidens előadásában ismertette a mellrák kockázati tényezőit, tüneteit. Mint megtudtuk, a rákos elváltozás egyik, de akár mindkét mellben egyszerre is jelentkezhet, átszőve a közeli nyirokmirigyeket is. Az emlőrákok túlnyomó többsége többnyire fájdalmatlan elváltozás képében jelentkezik, és véletlenszerűen kerül diagnosztizálásra egy szűrővizsgálat alkalmával. A mellrák esetében a genetikai kockázat igen nagy. Hisz akinek a családjában előfordult a betegség, lényegesen megnő az esély, hogy nála is kialakul, mely ilyenkor főleg még a menopauza előtt jelentkezik. De ugyanilyen kockázati tényező például a korai menstruáció (12 évesnél fiatalabb korban); a késői menopauza (55 év után); ha nem szült, vagy 30 éves kor felett szült a nő, illetve nem vagy csak rövid ideig szoptatott. A kockázati tényezők között szerepel a stressz, az elhízás, a dohányzás is. Az életkor tekintetében leggyakrabban 50 év felett jelentkezik, de egyre gyakoribb, hogy fiatalabb korban, már a 30. életév után kialakul.

A szülész-nőgyógyász elmagyarázta az önvizsgálat módjait, s felhívta a figyelmet, hogy bármilyen elváltozást észlelünk – mellduzzanat, fájdalom a mellben; gödröcskék a mellbőrön (narancsbőr); a mell elváltozása, a mellbimbó váladékozása; dudor, csomó a mellben; kiütés, elszíneződés a mellbimbó körül –, azonnal forduljunk orvoshoz, hisz a mellrák korai stádiumában még teljes sikerrel gyógyítható. Ezért a mellrák elleni küzdelem és megelőzés elengedhetetlen része a rendszeres önvizsgálat és 40 éves kor felett legalább két évenként megismételt mammográfiás vizsgálat, mely hozzájárul a betegség időbeni felismeréséhez. Tégy ma a holnapodért! – zárta felvilágosító és figyelemfelkeltő előadását a szakember.

Dr. Körözsi Barbara – aki Budapestről került lelkészfeleségként Kárpátaljára – arról mesélt, hogyan lett az orvosból mellrákkal kezelt páciens, hogyan vívott ádáz csatát a daganattal szemben, miként küzdött az életért. Megható bizonyságtételében arról vallott, hogyan élte túl a mélységeket – volt, amikor két-három hónapot adtak neki az orvosok –, milyen erőt adott az Istenben való feltétel nélküli hite, szeretteinek, a kiskorú gyermekeinek őszinte imája. Azért vagyok itt, mert Isten megtartott, vallotta Körözsi Barbara, aki szintén a korai felismerés, a szűrés és az idejében elkezdett kezelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Meg arra, hogy a fiatalabbak is menjenek szűrésre, mert az ő példája is bizonyítja, nem csak a rizikófaktorba soroltakat éri el ez a rettegett kór: ő három gyermeket szült, hosszú éveken át szoptatott, nem volt 40 éves sem…

Az előadás és a bizonyságtétel után több, a betegségen átesett résztvevő is megosztotta tapasztalatait.

Valamennyien megerősítették: a gyors diagnózis és kezelés életeket menthet. Ne hanyagoljuk el hát az önvizsgálatot, a szűrést!

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 41. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.