Hirado.hu
| 2021. 10. 11. – 14:30 | Világ |
Az utóbbi időben a hajóipar egyre inkább törekszik a teljes szén-dioxid-mentességre a gyártás során. Fotó: Internet

Hirdetés

Az utóbbi időben a hajóipar egyre inkább törekszik a teljes szén-dioxid-mentességre a gyártás során. Maga a hajótest hasonló, de a vitorlák egyáltalán nem olyanok mint ahogy azt a régi hajókon megszokhattuk.

A Michelin gumiabroncsgyártó cég megtalálta azt a módszert, amivel zöldebbé tehetik a hajózást - írja a Hirado.

A vitorlás hajók több mint 5000 éves múltra tekintenek vissza egészen odáig, amikor még az ókori egyiptomiak szél és evezők által hajtott fahajókkal közlekedtek a Níluson.

Amikor azonban megjelentek a gőz- és dízelmotorok, és a globalizáció megnövelte az időszerű kereskedelem iránti igényt és a vitorlák lekerültek a hajókról.

A Michelin gumiabroncsgyártó által tervezett magas, fehér és felfújható óriásvitorlák jobban hasonlítanak a Michelin-babára – a vállalat kabalafigurájára –, mint egy hagyományos szövetvitorlára.

A vállalat által nem közölt rugalmas anyagból készült vitorlák gombnyomásra felfújódnak vagy leereszkednek. Nincs szükség személyzetre a felszerelésükhöz, és automatikusan elfordulnak a szél irányába, érzékelőkkel felszerelve, amelyek mérik a szélirányt és a szélsebességet.

A meglévő teherhajókra utólagosan felszerelhető vitorlák a hajó motorjával együtt működnek majd, csökkentve a hajó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. A Michelin becslése szerint az üzemanyag-megtakarítás akár 20 százalék is lehet.

„Célunk, hogy hozzájáruljunk a tengeri közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez”

– mondta Benoit Dailliez, a vállalat szárnyas vitorlamobilitási projektjének vezetője. Majd azt is hozzátette, hogy a szén-dioxid-kibocsátás körüli szabályozás növekedésével a zöld alternatívák iránti kereslet is nőni fog.

A főként fosszilis tüzelőanyagokkal működő hajózás a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet szerint az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 3 százalékáért felelős.

A szén-dioxid-mentesítés egyelőre lassú folyamatnak bizonyul és a hajózásból származó kibocsátás az elmúlt évtizedben nőtt. Az Institution of Mechanical Engineers (Gépészmérnök Intézet) idén kiadott jelentése szerint azonban a modern vitorlák segíthetnek felgyorsítani az átállást.

A jelentés sürgette az iparágat a technológia bevezetésére, megjegyezve, hogy a 21. századi szárnyvitorlák jelentős szerepet játszhatnak a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésében, különösen, ha utólagosan felszerelik őket teherhajókra.

Szárnyashajók

Méretüknek, anyaguknak és automatizálásuknak köszönhetően a modern vitorlák több szelet képesek hasznosítani, mint a korábbiak. Valójában inkább hasonlítanak egy repülőgép szárnyához, mint egy hagyományos szövetvitorlához – úgy tervezték őket, hogy a szél irányára merőleges felhajtóerőt hozzanak létre a lehető legkisebb légellenállással.

A Michelin terve azonban még messze van a megvalósulástól. A vállalat nem árulta el, hogy szerzett-e már ügyfeleket, és eddig csak a terv 1000 négyzetméteres változatát tesztelte, amelyet egy 40 láb hosszú jachtra emeltek a svájci Neuchatel-tóban.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés